Seks skadd i politijakt

Politijakten på en mulig fyllekjører i Kristiansand seint i går kveld endte med at seks mennesker ble skadd, to av dem alvorlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ulykken skjedde da den forfulgte bilen kjørte inn i to personbiler som hadde blitt stoppet i forbindelse med politiets veisperring. Den forfulgte bilføreren er blant de skadde. Politiet opplyste i natt at bilføreren er en 30 år gammel mann fra Kristiansand. Han pådro seg kravebeinsbrudd i kollisjonen.

En 25 år gammel mann fra Mandal ble i bevisstløs tilstand ved 23.40-tida fløyet med legehelikopter til Vest-Agder sentralsykehus etter å ha sittet fastklemt i et av bilvrakene i over en time. Vedkommende har pådratt seg hodeskader, kjeveskader og alvorlige beinbrudd. Politiet opplyste ved 02.00-tida i natt at mannens tilstand er kritisk, men stabil.

For en 18 år gammel jente beskrives også situasjonen som alvorlig. Hun var bevisstløs en tid etter ulykken og har trolig pådratt seg både bruddskader og indre skader. Hun skal ha vært ved bevissthet da hun ble kjørt bort fra ulykkesstedet.

Flere andre personer ble behandlet for lettere skader på Søgne legesenter. Minst hn annen pasient pådro seg bruddskader og ble kjørt til sykehus i en politibil.

Kjørte på hund

Den dramatiske politijakten startet etter at politivakta klokka 22.15 fikk melding om at en sort varebil hadde stukket av etter påkjørsel av en hund ved Holskogen i Kristiansand, i krysset mellom Langenesveien og Vågsbygd Ringvei. I meldingen til politiet ble det opplyst at det dreide seg om villmannskjøring. Vitner skal ha fortalt politiet at de trodde sjåføren kjørte i fylla.

Politiet rykket ut og møtte bilen som da var på vei inn mot Kristiansand sentrum. Føreren, som var alene i bilen, nektet å stoppe. I stedet satte han opp farten og svingte inn på E-39 i Hannevika. Ferden gikk i forholdsvis høy hastighet vestover, ut av Kristiansand, med to politipatruljer på hjul. I følge opplysninger Dagbladet har, skal farten på dette tidspunktet ha vært oppe i 120-130 km/t. Tjenestemennene skal via sambandet ha fått beskjed om å bruke hodet under den videre forfølgelsen.

Sperret med trailer

Politipatruljene fra Kristiansand forfulgte varebilen mens mannskaper fra lensmannskontoret i Søgne og Songdalen fikk sperret E-39 like ved Tangvall med en trailer i tilfelle ferden gikk videre vestover.

Klokka 22.25 kom varebilen utover motorveien i retning Tangvall. Midt på den lange Klepland-sletta skal politiet i følge vaktsjef Torstein Byklum ved Sentrum politistasjon, ha varslet sperringen med blålys og stoppskilt.

Bak stopp-posten sto en trailer på skrått ut fra et busstop og sperret E-39

Det var i natt uklart hva som nøyaktig skjedde da varebilen nærmet seg sperringen. Vaktsjef Torstein Byklum bekrefter imidlertid at den forfulgte bilen kolliderte med to privatbiler før selve trailer-sperringen. Varebilen havnet i grøfta, mens de to privatbilene ble stående på tvers av kjørebanen.

Mye tyder på at privatbilene ble hjelpeløst fanget mellom traileren og varebilen som kom i forholdsvis høy hastighet. En Mandal-registrert personbil og en Kristiansand-registrert Audi stasjonsvogn ble begge påført store matrielle skader i kollisjonen.

Sefo koplet inn

Det særskilte etterforskningsorganet for politisaker, Sefo, ble umiddelbart koplet inn i saken. I natt ble ulykkesstedet holdt avsperret mens det ble foretatt nøyaktige oppmålinger.

Sefo-lederen, byrettsdommer Yngve Svendsen, sa til Dagbladet i natt at man tok sikte på å få avhørt de impliserte tjenestemennene.

Etterforskningsorganet har også sikret seg politiets lydlogg der radio- og telefonsambandet under forfølgelsen er tatt opp på lydbånd.