Nordkoreansk soldat hoppet av

Seks skudd, hepatitt, tuberkulose og parasitter legene aldri har sett før. Nå snakker Oh (24) igjen

Soldaten hoppet av fra Nord-Korea til Sør-Korea.

ÅPNER ILD: Her løper den nordkoreanske soldaten for livet fra sine egne kolleger på vei til Sør-Korea. FN sier at Nord-Korea bryter våpenhvilen under denne hendelsen. Video: Ap via FN/ NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 13. november i år satt en 24 år gammel soldat seg i en militærjeep på Nord-Koreas side av den strengt bevoktede demilitariserte sonen mellom nord og sør.

Han tråkker inn gassen og passerer flere kontrollpunktet bemannet av væpnede nordkoreanske soldater. De andre soldatene løper for harde livet etter bilen, og til slutt kjører den unge soldaten seg fast i en grøft.

De nordkoreanske grensevaktene var bare få meter fra soldaten da han løp ut av bilen. Like etterpå åpner de ild mot den tidligere kollegaen. Han skal ha blitt truffet opp til seks ganger, blant annet i armen og skulderen, da han løp for livet over grensa.

- En fin fyr

Omkring 25 minutter etter skuddene falt, blir han funnet 50 meter inne på sørkoreansk side i grenseområdet til det som en gang var den lille landsbyen Panmunjom. Situasjonen er dramatisk, men soldaten lever og blir fraktet i all hast med et amerikansk militærhelikopter i beredskap for blant annet besøkende amerikanske presidenter og høytstående offiserer.

SJOKKFUNN: Da legene skulle behandle en nordkoreansk soldat som hadde flyktet til Sør-Korea, gjorde de en ekkel oppdagelse. Video: NTB Scanpix Vis mer

Men hvem er egentlig den 24 år gamle soldaten som nok en gang satt verdens søkelys på den strengt bevoktede og kontroversielle grensa?

Han er bare blitt kjent under familienavnet Oh, og omtrent den eneste personen som har snakket med 24-åringen etter den dramatiske flukten er overlege og kirurg ved Universitetssykehuset i Ajou i Sør-Korea, Lee Cook-jong.

- Han er en fin fyr, sier Lee til Reuters.

Sørkoreansk flagg på rommet

I går slapp FN den dramatiske videoen av soldatens flukt. Den viser blant annet at de nordkoreanske soldatene krysser grensa i jakten på sin egen, og at skuddene de avfyrer mot ham lander i Sør-Korea.

FN ser på dette som et klart brudd på våpenhvilen.

SNAKKER UT: Lee Cook-jong har behandlet den nordkoreanske pasienten Oh. Foto: REUTERS/Yang Hee-kyong
SNAKKER UT: Lee Cook-jong har behandlet den nordkoreanske pasienten Oh. Foto: REUTERS/Yang Hee-kyong Vis mer

Oh ligger nå på et sykehusrom strengt bevoktet av sørkoreanske spesialstyrker og etterretningsagenter. På rommet hans har sjefkirurg Lee hengt opp et sørkoreansk flagg.

Legene har beskrevet tilstanden hans som stabil. Han kjempet for livet da han ble fraktet med et amerikansk militærhelikopter fra grensa. Blant annet måtte sanitetspersonellet holde styr på en kollapset lunge, men ifølge Reuters var det ingen personlig informasjon på pasienten.

Sjokkparasitter

Da han først ankom sykehuset, gjorde imidlertid legene et sjokkerende funn.

Under undersøkelser fant de et «enormt antall parasitter» - deriblant rundormer - i mannens tarmer, noe som har gjort situasjonen langt mer alvorlig for den skadde soldaten.

- Jeg har aldri sett noe liknende i løpet av mine 20 år som lege, sa Lee, ifølge BBC.

DRAMA: Her flukter soldaten Oh fra Nord-Korea til Sør-Korea. Han er blitt gjenstand for mye internasjonal oppmerksomhet etter å ha hoppet av Nord-Korea. Foto: United Nations Command via AP/NTB Scanpix
DRAMA: Her flukter soldaten Oh fra Nord-Korea til Sør-Korea. Han er blitt gjenstand for mye internasjonal oppmerksomhet etter å ha hoppet av Nord-Korea. Foto: United Nations Command via AP/NTB Scanpix Vis mer

Eksperter mener han kan ha fått parasittene ved å spise mat dyrket i Nord-Korea, der man fortsatt bruker avføring fra mennesker som gjødsel.

Men nå går alt mye bedre med Oh, tross den dramatiske helsetilstanden. Kirurgen forteller at Oh våknet på søndag og skrek i smerte. Han var engstelig for de sørkoreanske soldatene.

Ifølge kirurgen inntar Oh nå flytende næring for første gang siden hendelsen inntraff. Han kan smile, snakke og bruke hendene sine. Oh har fortalt legene at han ble med i det nordkoreanske militæret som 17-åring og at han aldri vil i militæret igjen.

Omfattende diagnose

Legene har brukt dagevis på å fjerne splinter fra minst fire kuler i soldatens kropp i tillegg til å lappe sammen ødelagte organer. De har også behandlet tidligere lidelser som tuberkulose, hepatitt b og de nevnte rundormene. I tillegg hadde han massive indre blødninger etter å ha blitt skutt. De tok to operasjoner bare å fjerne kulene og sy Oh sammen.

Til sammen har sykehuset pumpet tolv liter blod inn i soldatens kropp - mer enn dobbelt så mye blod som finnes i en normal menneskekropp.

- Han er en ganske sterk mann. Vi visste at vi ikke hadde mye tid å miste, sier Lee til Reuters.

Soldaten har forklart at han er takknemlig for at sørkoreanerne har reddet livet hans. I løpet av sykehusoppholdet ha kirurgen begynt å vise den nordkoreanske pasienten sørkoreansk popmusikk og amerikanske filmer og TV-serier, noe som vanligvis sensureres i Nord-Korea.

- Han liker «Transporter 3», «Bruce Almighty» og «CSI», sier Lee.

- Byttet alle grensevakter

Det er ennå ikke kjent hvem som vil betale for Ohs omfattende sykehusregninger. Ifølge nyhetsbyrået Yonhap vil behandlingen trolig koste omkring 900 000 kroner, og sørkoreanske myndigheter forhandler nå om hvem som skal betale.

Men Ohs flukt har også fått dramatiske følger på grensa. Yonhap skriver at Nord-Korea har erstattet alle sine vakter på grensa.

- Gitt denne informasjonen har muligens kommandantene og offiserene ved denne grenseovergangen blitt straffet, sier en etterretningskilde til Yonhap.

Ifølge kilden skal også nordkoreanerne midlertidig ha stengt den såkalte 72-timersbrua, der soldaten kjørte over i full fart med jeepen.

Samtidig viser bilder fra grenseområdene lagt ut av den amerikanske toppdiplomaten i Sør-Korea, Marc Knapper, at nordkoreanske soldater nå har plantet trær og gravd grøfter der soldaten flyktet for elleve dager siden.

Sjeldent tilfelle

Det hender en sjelden gang at nordkoreanske soldater hopper av langs den demilitariserte sonen. Men det er ytterst sjeldent at det skjer i Panmunjom, som er en stor turistattraksjon. I juni klarte to soldater å ta seg over grensen til sør. Men det skjedde et annet sted enn i Panmunjom, skriver NTB.

Den demilitariserte sonen strekker seg om lag to kilometer inn på begge sider av selve grenselinjen.

Om lag 30 000 nordkoreanere har hoppet av til Sør-Korea siden slutten på Koreakrigen i 1953, men de aller fleste har flyktet fra hjemlandet via Kina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer