Seks smittede knyttes til treningssentre

Smittesporing i Trondheim knytter seks tilfeller av corona-smitte til treningssentre. Nå oppfordrer kommunen folk til ikke å oppsøke dem.

KNYTTES TIL TRENINGSENTRE: Kommunikasjonssjef Harry Tiller i Trondheim kommune opplyser at seks smittetilfeller knyttes til treningssentre. Han vil ikke opplyse hvilke sentre det gjelder, men sier at det er flere enn ett. Her fra julemarkedet i byen i forrige uke, med Olavsstatuen og Trondheim torg i bakgrunnen Foto: Gorm Kallestad / NTB
KNYTTES TIL TRENINGSENTRE: Kommunikasjonssjef Harry Tiller i Trondheim kommune opplyser at seks smittetilfeller knyttes til treningssentre. Han vil ikke opplyse hvilke sentre det gjelder, men sier at det er flere enn ett. Her fra julemarkedet i byen i forrige uke, med Olavsstatuen og Trondheim torg i bakgrunnen Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om det er økt smittefare ved å trene på treningssenter, har vært et opphetet tema etter at en studie ledet av medisinprofessor Mette Kalager kom til at svaret er nei.

Nå kan smittesporing i Trondheim tyde på noe annet.

- I løpet av den siste smitteoppblomstringen har vi registrert at seks personer er smittet tilknyttet treningssentre, sier kommunikasjonssjef Harry Tiller i Trondheim kommune til Dagbladet.

Disse smittetilfellene har blitt registrert i løpet av de siste ti dagene, opplyser Tiller.

- Ikke oppsøk treningssentre

På bakgrunn av høye smittetall i Trondheim har kommunen gått ut med en advarsel - og en oppfordring.

- Kommunedirektøren har i dag oppfordret folk til å trene utendørs, og ikke oppsøke treningssentre nå mens smittetallene er så høye, sier Tiller til Dagbladet.

Samtidig understreker han at det ikke er slik at treningssentre er noen hovedkilde til corona-smitte i Trondheim.

Tirsdag sendte kommunen ut en pressemelding, på bakgrunn av at det mandag ble registrert hele 44 nye smittede - ny rekord på et døgn.

«10 av gårsdagens smittede har foreløpig ukjent smittekilde. Det vil si at det store flertallet, 34 tilfeller, er nærkontakter», heter det i pressemeldingen.

- Sannsynlig smitteoverlevering

Ifølge Tiller er det vanskelig å fastslå nøyaktig hvordan smitten skjedde, i de seks tilfellene de siste ti dagene som knyttes til treningssentre.

- Hvor mange som er smittet under treningsaktivitet er umulig å si, men smittesporingen viser at de har vært på treningssenter, sier han.

- Så det er ikke sikkert at det var der de fikk smitten, men det kan være der?

- Ja. Det er sannsynlig at det er smitteoverlevering i forbindelse med treningsaktivitet, ja, sier Tiller.

- SMITTE OVERALT: - Det finnes smitte overalt, sier Harry Tiller, kommunikasjonssjef i Trondheim kommune. Nå oppfordrer kommunen folk til å unngå treningssentre, kjøpesentre og restauranter. Foto: Gorm Kallestad / NTB
- SMITTE OVERALT: - Det finnes smitte overalt, sier Harry Tiller, kommunikasjonssjef i Trondheim kommune. Nå oppfordrer kommunen folk til å unngå treningssentre, kjøpesentre og restauranter. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Å tro at det ikke er smittefare på treningssentre, er en misforståelse, mener Tiller.

- Det er det ingen grunn til å tro. Det finnes smitte overalt, sier han.

Få tilgjengelige data

Medisinprofessor Mette Kalager ved Universitet i Oslo ledet TRAiN-studien, som konkluderte med at det ikke er økt smittefare ved å trene på treningssentre.

- Det er umulig å si, svarer hun når Dagbladet spør om de seks smittetilfellene i Trondheim viser at det likevel er økt smittefare på treningssentre.

- FØLG SMITTEVERNREGLENE: - Hvis du ikke gjør det, hjelper det ikke hvor du er, om du er på treningssenter eller trener ute ved siden av noen, sier professor Mette Kalager.
- FØLG SMITTEVERNREGLENE: - Hvis du ikke gjør det, hjelper det ikke hvor du er, om du er på treningssenter eller trener ute ved siden av noen, sier professor Mette Kalager. Vis mer

Hun sier at de dataene som er tilgjengelige, er fra TRAiN-studien, og tall fra Virke som viste at bare to ble smittet på treningssentre med 7,6 millioner besøkende mellom 15. juni og 13. oktober.

- Utetrening bedre?

- Det er ikke sånn at det å være på treningssentre beskytter deg mot smitte, sier Kalager, og legger til at man selvsagt også kan bli smittet på et treningssenter hvis man ikke holder avstand.

Om det er tryggere å trene ute enn inne, kommer an på omstendighetene, mener hun.

- De vanlige smittevernreglene gjelder alltid, og det er å holde avstand, holde deg hjemme når du er syk, og vaske hender, og isolere deg når du er smittet. Hvis du ikke gjør det, hjelper det ikke hvor du er, om du er på treningssenter eller trener ute ved siden av noen, sier professoren.

- Unngå slike steder

Harry Tiller sier at det er første gang det har vært registrert smitte i tilknytning til treningssentre i Trondheim, og berømmer sentrene i kommunen for å ha vært flinke til å følge råd og gi god informasjon til kundene.

- Men med et så høyt smittetrykk i Trondheim er risikoen for å bli smittet, både på treningssenter, et kjøpesenter eller på en restaurant, større enn den har vært før. Vi ber folk være ekstra årvåken og forsøke å unngå slike steder, og i hvert fall holde avstand, sier han.

Tiller vil ikke oppgi hvilke treningssentre de seks personene har trent på, men sier at det er mer enn ett.

- Generell advarsel

- Vårt hovedmål er ikke å knytte dette til et bestemt treningssenter eller en bestemt restaurant, men at det er en generell advarsel, sier Harry Tiller til Dagbladet.

Selv om det har vært langt mellom smittetilfellene på treningssentre, meldte blant annet Dagbladet i august at elleve personer var smittet og flere hundre var i karantene etter utbrudd på treningssenteret CrossFit Gamlebyen i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer