Seks stalkerprofiler: Derfor terroriserer de sine mål

Ekspertene forteller om hva som driver personforfølgernes sykelige besettelser.

BRUKER GJERNINGSPROFILER:  Sikkerhetsarbeidere i Stalking.no har laget flere gjerningsprofiler for å hjelpe personer som er utsatt for stalking å bli kvitt sine stalkere. Les om seks av gjerningsprofilene i denne saken: Hevnstalkeren, den avviste, den intimsøkende, overgriperen, den inkompetente beileren og den sykelig erotiske. Foto: Dagbladet
BRUKER GJERNINGSPROFILER: Sikkerhetsarbeidere i Stalking.no har laget flere gjerningsprofiler for å hjelpe personer som er utsatt for stalking å bli kvitt sine stalkere. Les om seks av gjerningsprofilene i denne saken: Hevnstalkeren, den avviste, den intimsøkende, overgriperen, den inkompetente beileren og den sykelig erotiske. Foto: Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I morgen vil et forslag om å få ny lovgivning mot personforfølgelse være ferdigbehandlet i justiskomiteen på Stortinget. Dagbladet har derfor skrevet opp stalker-historiene til seks kjente nordmenn i helgeavisa.

Men hvem er personene som stalker?

- Stalking er en manneting, men det kan være absolutt hvem som helst, fra arbeidsledige til direktører. Jeg har opplevd politifolk og høyere offiserer i Forsvaret som har stalket, folk en absolutt ikke tror skulle gjøre noe sånt, sier Kenneth Nielsen i Risiko Respons til Dagbladet.

Han er en av personene bak Stalking.no, gruppa som kjemper for en ny lov og gir råd til stalkingofre. For å forutsi stalkerens neste trekk og til slutt stoppe dem har de satt sammen ei liste med gjerningsprofiler. Her er seks av dem:

Den avviste: - Rundt halvparten av stalkere er det vi kaller intimstalkere, som har vært i et forhold og ikke klarer å akseptere at det er slutt. Målet er at du skal komme tilbake til meg, og hvis ikke så skal i alle fall ingen andre ha deg, sier Nielsen til Dagbladet.

Psykologspesialist Pål Grøndahl sier at det særlig er unge, enslige kvinner som har avsluttet et forhold, som utsettes for uønsket personforfølgelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer