Seks tatt av nytt ras

Snøen fortsetter å rase ned fra fjellsidene i Alpene. I den østerrikske byen Galtür er håpet ute om å finne noen av de 25 savnede i live etter raset tirsdag. Onsdag ettermiddag ble seks mennesker tatt av et nytt ras.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dermed har tallet på savnede bare i Galtür steget til rundt 30 igjen.

- Dere kan ikke tenke dere hvordan det ser ut her. Alle har fått sjokk. Slike skred er forferdelige og meningsløse, sier den østerrikske fjellføreren Ludwig Walter. Han var blant redningsarbeiderne som onsdag fikk hardt tiltrengt hvile etter å ha gravd i snøen i Galtür hele natten.

Nytt ras

Og rasene bare fortsetter. Onsdag ettermiddag gikk et nytt ras i byen. Minst seks mennesker er savnet, mens fire skadde er gravd fram.

Det 200 meter brede og 10 meter høye raset knuste fire hus, opplyser myndighetene. Raset ble utløst mellom Galtür og nabostedet Ischgl en mils vei unna, der 35 nordmenn venter på å bli evakuert.

Letemannskaper i den østerrikske alpelandsbyen grov onsdag fortsatt i snømassene som veltet inn over byen dagen før. Tidlig på ettermiddagen var det funnet 16 omkomne, og lokalbefolkningen hadde mistet håpet om å finne overlevende.

Delstaten Tyrols regjeringssjef Wendelin Weingärtner betegnet skredet i Galtür som den verste katastrofen som har rammet Tyrol siden annen verdenskrig. Rundt 25 personer var fortsatt savnet.

Frivillige

Hele onsdag gikk det større og mindre snøskred både i de sveitsiske og de østerrikske alper, der det har falt opp til 80 centimeter snø nettopp i dagene da vinteren ellers viker for de første tegn til vår. Dette skaper tildels ekstrem rasfare, og meteorologene spådde mer snøfall onsdag ettermiddag.

Galtür var onsdag fortsatt avsperret fra de fleste andre former for kontakt med omverdenen. Mange av de 3.000 turistene som befant seg i området, meldte seg frivillig til å delta i letingen etter overlevende.

I svart

Overlevende beskrev hvordan alt brått og uten forvarsel ble svart rundt dem, da snømassene drønnet inn over Galtür. - Vi ble sittende i mørke i mange minutter, og det var umulig å vite hva som skjedde utenfor husveggene, sa en tysk skiturist som onsdag ble evakuert.

Snøskredet skapte et så voldsomt lufttrykk at vindusruter ble knust i hoteller en halv kilometer unna, der teppene på hotellgulvene ble dekket med et ti centimeter tykt snølag. Først onsdag morgen lettet været nok til at de første redningshelikoptrene kunne lande på stedet.

Tallene

Østerrikske myndigheter hadde onsdag ennå ikke full oversikt over hvor mange mennesker som befant seg i Galtür og landsbyens nærmeste omgivelser da skredet gikk. Foreløpige anslag lød på rundt 2.000 feriegjester i tillegg til de om lag 1.500 fastboende.

I Valais i nabolandet Sveits ble helikoptre onsdag morgen satt inn i evakueringen av rundt 1.000 turister fra Goms-dalen, som har vært uten strøm siden søndag. Om lag 200 fastboende skulle også evakueres fra særlig rasutsatte hjem, opplyste sveitsiske myndigheter.

(NTB-DPA-AFP)

GRAVD UT: Redningsmannskapene sliter i snømassene i Galtür, der håper om å finne loverlevende etter raset tirsdag er så godt som ute. Her blir en person gravd ut fra snømassene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer