AKSJON: Politiet i aksjon på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole, hvor seks personer i dag ble pågrepet for bruk eller besittelse av narkotika. Foto: Michael Jenssen
AKSJON: Politiet i aksjon på Arbeiderbevegelsens folkehøgskole, hvor seks personer i dag ble pågrepet for bruk eller besittelse av narkotika. Foto: Michael JenssenVis mer

Seks tatt i narkoraid på LO-folkehøgskole

- Narkobruken har vært kjent lenge, ifølge elev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) - Vi ble bedt om å holde oss i klasserommet. Hvis vi hørte noe snakk fra gangen, måtte vi ikke si det til noen, forteller en elev ved Arbeiderbevegelsens folkehøgskole til Dagbladet.no.

Besittelse og bruk
Elevene ble tatt på senga da politiet aksjonerte med flere patruljer og narkohunder. Fem personer ble pågrepet; fire av disse for bruk, og en for besittelse av 200 gram hasj.

De fem var etter det Dagbladet.no erfarer alle elever ved skolen.

Samtlige var over 18 år, mens personen som ble tatt for besittelse er noe eldre enn de fire andre.

Eies av LO
Det er LO som eier skolen.

Ifølge sin hjemmeside rekrutterer skolen årlig journalister og fotografer til mediebedrifter i A-pressen.

Skolen har også et godt samarbeid med Norsk Folkehjelp, noe som FN-akademiet merker både på studiereiser og i undervisningsopplegget.

Vært kjent lenge
Tre av de fire som ble tatt for bruk ble etter det Dagbladet.no avslørt ved en narkotest. Sistemann tilsto etter å ha blitt avslørt av en narkohund.

Det er en spent og rar stemning på skolen, forteller eleven.

Det har ifølge eleven vært kjent lenge at det forekom dopbruk på skolen, men dagens aksjon kom overraskende på elevene.

De pågrepne ble hentet ut av klasserommet av rektor før politiet ankom.

Ikke kjenninger
Operasjonsleder Geir Bekkedal ved Hedmark politidistrikt bekrefter overfor Dagbladet.no at det har vært en narkoaksjon ved skolen.

- Fire er pågrepet for bruk, og en for besittelse av hasj, sier han til Dagbladet.no.

Bekkedal kan ikke si noe om hvorvidt politiet aksjonerte på egenhånd, eller etter tips. Pågripelsene skal etter det Bekkedal erfarer ha gått greit for seg.

- Jeg kjenner heller ikke til at disse er kjenninger av oss. Jeg har i hvert fall ikke hørt om dem før, forklarer Bekkedal til Dagbladet.no.

- Elevene misbruker tilliten
- Vi gir elevene tillitt, og det er opp til elevene om de vil bruke eller misbruke denne tilliten, konstaterer studierektor Erling Waldal overfor Dagbladet.no.

Dagens pågripelse er ifølge Waldal et resultat av observasjoner fra skolens ledelse og tips fra elever. Det var skolen som varslet politiet, på bakgrunn av observasjoner av ruspåvirkede elever.

- Vi har hørt at elever sier at dette har pågått i lang tid. Det spørsmålet jeg stiller meg da, er hvorfor elevene ikke har sagt fra til oss. Hvorfor har de holdt denne informasjonen tilbake?

Elevene blir ikke anmeldt fra skolens side. Men risikoen for bort- eller utvisning fra skolen er stor, ifølge Waldal.