Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seks tiltak skal hindre sexpress på Universitetet i Oslo

Ekstern gransking av forholdene på Odontologisk fakultet og opprettelse av hjelpetelefon for seksuelt trakasserte.

ENIGE OM TILTAK: Hovedverneombud Mette Børing ved Universitetet i Oslo har vært i møte med universitetsledelsen i dag. De legger fram seks tiltak som skal hindre sexpress på universitetet. Foto: Krister Sørbø
ENIGE OM TILTAK: Hovedverneombud Mette Børing ved Universitetet i Oslo har vært i møte med universitetsledelsen i dag. De legger fram seks tiltak som skal hindre sexpress på universitetet. Foto: Krister Sørbø Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Universitetsledelsen, Hovedverneombudet, Studentparlamentet og hovedtillitsvalgte ved Universitetet i Oslo enes om en rekke tiltak etter Dagbladets avsløringer av professorer som utøver sexpress mot sine stipendiater.

Ekstern gransking
To av seks tiltak retter seg direkte mot Det odontologiske fakultet.

- Neste uke vil vi igangsette en ekstern undersøkelse som skal se på arbeidsmiljøet og læringsmiljøet på Odontologisk fakultet. Vi ønsker en uhildet gjennomgang, sier universitetsdirektør Gunn-Elin Bjørneboe til Dagbladet.no.

Hun sier de også vil styrke ressursene i oppfølgingen av personer som føler seg rammet av forholdene ved Odontologisk fakultet.

Universitetet vil også opprette en egen telefonlinje lagt til HMS-seksjonen, hvor studenter, stipendiater og ansatte anonymt kan rapportere om seksuell trakassering.

- Denne hjelpetelefonen gjelder universitetet generelt, sier Bjørneboe.

Vil styrke varsling
UIO vil også styrke varslingsmulighetene generelt, samt styrke eksisterende varslingsrutiner. Universitetet nedsatte i vår en arbeidsgruppe som skal se på forholdene rundt seksuell trakassering i lys av retningslinjene som ble laget i 1997.

- Vi vil også foreta en gjennomgang av regelverket knyttet til arbeidsmiljøet opp mot regelverk og IA-avtalen. Vi ser med største alvor på det som er kommet av påstander i denne saken, og må skaffe oss oversikt, sier universitetsdireltøren.

Seks punkter

Universitetsledelsen har forfattet følgende skriv på bakgrunn av dagens møte:

«I lys av de siste dagers medieoppslag med alvorlige anklager mot arbeids- og læringsmiljøet på Odontologisk fakultet på Universitetet i Oslo, har Universitetsdirektøren i dag hatt møte med Hovedverneombudet og blitt enige om følgende tiltak, som også har fått tilslutning fra universitetets hovedtillitsvalgte og Studentparlamentet:»

Her er de seks punktene som skal hindre seksuell trakassering:

1. Universitetet i Oslo igangsetter neste uke en ekstern undersøkelse av arbeids- og læringsmiljøet ved Det odontologiske fakultetet for å få en uhildet beskrivelse av situasjonen.

2. Universitetet vil samtidig styrke ressursene i forhold til oppfølging av arbeids- og læringsmiljøet på Det odontologiske fakultetet for å ivareta ansatte og studenter/stipendiater som føler seg rammet.

3. Universitetet i Oslo oppretter en egen telefonlinje for enkelthenvendelser vedrørende trakassering som kan benyttes av studenter og ansatte i hele organisasjonen. Denne telefonlinjen legges til HMS-seksjonen, i første omgang i et halvt år, og vil være taushetsbelagt. Universitetet ønsker på denne måten å styrke varslingsmulighetene, og samtidig sette søkelys på de varslingsrutiner som allerede eksisterer.

4. En sentral arbeidsgruppe ble i vår nedsatt for å jobbe med seksuell trakassering på Universitetet i Oslo i lys av de etiske retningslinjene som universitetet har hatt siden 1997. Dette etiske rammeverket regulerer forholdet mellom studenter/stipendiater og deres veiledere. Arbeidet med dette vil intensiveres.

5. Kvinnelige stipendiater skal få tilbud om en egen kvinnelig mentor, i den hensikt å gjøre det enklere å rapportere om vanskelige forhold.

6. Universitetet i Oslo vil foreta en gjennomgang av om regelverket knyttet til arbeidsmiljøet blir fulgt, herunder HMS-opplæring og oppfølging av IA-avtalen.

- Universitetet i Oslo tar varslingen på største alvor, og har nulltoleranse overfor ansatte som utnytter skjeve maktforhold. Det er imidlertid en utfordring for dem som skal følge det opp, at anklagene er anonyme og udokumenterte, slik at man ikke kan gå konkret inn i den enkelte sak, heter det i skrivet.

- Voldtekt er politisak
Videre heter det at anklagene rammer og mistenkeliggjør et arbeids- og studiemiljø med flere hundre mennesker, og «håpet er nå at disse tiltakene vil klargjøre og bedre situasjonen også for dem».

- Enkelte anklager, for eksempel om voldtekt, dreier seg også om saker som hører hjemme hos politiet, og ikke hos universitetsledelsen, framholder Universitetet i Oslo.

Hovedverneombud Mette Børing mener universitetet har grepet godt tak i saken.

- Veldig fornøyd
- Jeg er veldig fornøyd med at universitetet og ikke fakultetet tar tak i dette. Vi er veldig enig om alle disse punktene. Selv er jeg spesielt fornøyd med at kvinnelige stipendiater vil få tilbud om kvinnelig mentor, sier Børing til Dagbladet.no.

Stortingskandidat Karin Yrvin (AP) tar i Dagbladet i dag til orde for at professorer må skrive under erklæring om at de ikke skal innlede seksuelle forhold til sine stipendiater.

- Alt som gjøres nå er bra. Flott med tiltak, men det skulle egentlig bare mangle, sier Yrvin til Dagbladet.no.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling