Seks tiltalt for tyveri av Kinakunst i Bergen

Seks menn i alderen 27 til 31 år er tiltalt for organisert kriminalitet i forbindelse med det store kunsttyveriet i Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har dessverre ikke funnet noen av kunstgjenstandene som ble stjålet natt til 5. januar i år, men vi gir aldri opp å lete etter dem. Denne saken hadde topp prioritet hos oss, sier seksjonsleder for organisert kriminalitet i Hordaland politidistrikt, Jørn Solsvik.

Har erkjent skyld Statsadvokatene i Hordaland har utferdiget tiltalebeslutning i den såkalte Kinakunstsaken. Overvåkingsbilder viste to gjerningsmenn som bar ut kunst fra Permanenten Bergen kunstmuseer natt til 5. januar i år. I alt seks personer ble pågrepet. Noen har erkjent å ha deltatt i tyveriet, blant annet ved å brenne opp biler som ble satt i sammenheng med flukten.

En 31 år gammel mann har erkjent i avhør med politiet at han deltok i selve tyveriet. To av de tiltalte sitter fremdeles varetektsfengslet. Påtalemyndigheten mener at to av de tiltalte deltok i selve tyveriet i kunstmuséet og at de fire andre skal ha satt biler i brann i Nyhavnsveien og Løbergsveien i Bergen for å avlede politiet.

Alle seks er tiltalt for grovt tyveri i muséet, tyveri av bil som ble brukt under tyveriet, skadeverk på biler som ble satt i brann i forbindelse med tyveriet og brenning av den stjålne bilen.

- Organisert kriminalitet De er også tiltalt etter straffelovens paragraf 60 A, organisert kriminalitet. Politiet og statsadvokaten har ment at de opererte med ulike oppgaver som en organisert gruppe. Hvis de blir dømt for organisert kriminalitet vil det kunne bety lange fengselsdommer.

Fem av de tiltalte er fra Oslo, den sjette personen er fra Rogaland.

TYVERIET: Her bærer en av de tiltalte ut kunstgjenstander fra muséet i Bergen. Foto: Politiet
TYVERIET: Her bærer en av de tiltalte ut kunstgjenstander fra muséet i Bergen. Foto: Politiet Vis mer

- Vi har foreløpig ikke fått berammet en straffesak, sier Jørn Solsvik.
 
I tiltalebeslutningen er det også tatt forbehold om inndragning av vinning og påstand om krav om erstatning for de skadene som ble forvoldt. Alle er gjort kollektivt ansvarlig.

De 25 kunstgjenstandene fra Kina er blitt verdivurdert til omlag 2,5 millioner kroner.
 

KUNSTTYV: Her er en av kunsttyvene i ferd med å plukke fram kinesisk kunst. Foto: POLITIET
KUNSTTYV: Her er en av kunsttyvene i ferd med å plukke fram kinesisk kunst. Foto: POLITIET Vis mer