Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seks ting som kan skje i 2014

Oljeprisen kan bli priset i bitcoin. Apple kan by på Sony. Frankrike kan innvadere Syria.

SPÅDOMMER: Det er mye rart som kan skje i det nye året.  Foto:SIV JOHANNE SEGLEM/Dagbladet.
SPÅDOMMER: Det er mye rart som kan skje i det nye året. Foto:SIV JOHANNE SEGLEM/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): - Det er enkelte ting man vet kommer til å skje i 2014, skriver MarketWatch.com og oppsummerer; Den amerikanske sentralbanken vil fortsette nedtrappingen av QE, men holde rentene nær null-nivået. Den italienske regjeringen er ventet å kollapse. Og man er nokså sikre på at Frankrike vil innføre nye skatter.

Men ifølge nettstedet er det seks ytterligere scenarioer som kan komme til å påvirke markedene.
  Opec priser oljen i bitcoin MarketWatch.com peker på at oljen i flere titalls år har vært priset i dollar, men at sentrale medlemsland som Iran, Algerie og Angola ikke er spesielt vennlig innstilt til USA.

Det har vært snakk om å endre prisingen, men man har aldri klart å komme til en enighet om noe reelt alternativ.

Euroen var lenge en het kandidat, før den begynte å implodere. Nå lanserer nettstedet Bitcoins som en mulig arvtager.

Årsaken skal være at Bitcoins er en global valuta, det er ikke underlagt noen sentralbank, og det kan vise seg å være god butikk for land som vet at deres olje ikke vil være evig.
  Apple byr på Sony For et tiår siden var Sony det merket som produserte de kuleste, tekniske gadgetsene som alle ville ha. I dag er det Apple som har tatt over tronen som ledende trendsetter og selskapet med de mest innovative produktene.

MarketWatch,com mener det kan ikke gå lang tid før Tim Cook innser at selskapet trenger påfyll for å bringe produkter som iPad, iPhone og iPods et skritt videre. Hvorfor ikke kjøpe opp det skrantende Sony?, spør nettstedet.

Frankrike invaderer Syria Økonomien er i dype problemer, presidenten kan ikke reddes ifølge meningsmålinger, landet trenger dype reformer og sin egen valuta tilbake i egen regi, men ingen er ennå ikke klar til å gi opp euroen. Så hva vil den Frankrike gjøre?, spør nettstedet.

Mest sannsynlig vil de følge i alle andre, med behov for å distansere seg fra sine egne innenlandske problemer, nasjoners fotspor — starte en krig.

Ifølge MarketWatch har president Francois Hollande allerede vist seg å være en usedvanlig krigersk leder for en mann som ser så veloppdragen ut. Men han vil trenge en stor krig for å stoppe folk fra å lure på hvorfor økonomien er i en «trippel — dip»-resesjon når Storbritannia og Tyskland vokser igjen.

- Hva med å invadere Syria, foreslår nettstedet. Det kan forklares både moralsk og trolig vil resten av stormaktene bare være glad for at Frankrike tar på seg den skitne oppgaven.

Italia-gjeld, nedgradering v Sør-Afrika nedgradering og institusjonell krise i Europa Videre peker nettstedet på at Italia kan komme til å restrukturere gjelden, Sør-Afrika kan komme til å starte en krise blant fremvoksende økonomier og at Europa vil stå overfor en konstitusjonell krise.

MarketWatch peker på fallende priser og massivt gjeldsnivå i Italia, og mener at landet ikke vil ha noen annen utvei enn å restrukturere gjelden innen utgangen av 2014.

Videre mener de at ratingbyråene trolig vil nedgradere Sør-Afrika i det kommende året, noe som vil føre til at utenlandske investorer rømmer landet.

Når det gjelder Europa tror nettstedet at man vil se en oppblomstring av EU-motstandere, som ikke bare vil motarbeide kommisjonen, men også stemme imot budsjett- og lovforslag, som vil sette Europa i en konstitusjonell krise.

Flere spådommer for 2014 10 spinnville spådommer for 2014  

2014: Kan Apple-sjefen Tim Cook by på Sony neste år. AFP PHOTO/GLENN CHAPMAN
2014: Kan Apple-sjefen Tim Cook by på Sony neste år. AFP PHOTO/GLENN CHAPMAN Vis mer