Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seks utenlandske skiløpere sier de utløste storskred i Lofoten

Politimann: - Galskap å gå på ski der nå.

PÅSKEVAKKERT, MEN LIVSFARLIG: Her ble skiløpere tatt av skred i bratthenget i Pilan i Mårfjordfjellet noen minutter over klokka 12 påskeaften. Foto: Thea Klaussen.
PÅSKEVAKKERT, MEN LIVSFARLIG: Her ble skiløpere tatt av skred i bratthenget i Pilan i Mårfjordfjellet noen minutter over klokka 12 påskeaften. Foto: Thea Klaussen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: seks utenlandske skiløpere, de fleste fra Tyskland og Liechenstein, sier til redningsmannskapene at det er de som har utløst skredene, opplyser redningsleder Rune Danielsen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge i Bodø til Dagbladet ved 13.30-tiden.

De skal ikke være skadd, og det er ikke kjent foreløpig hvor mange av de seks som ble tatt av raset.

- Mannskaper gjennomsøker nå området for å bli sikre på at det ikke ligger noen igjen under skredet, slik skiløperne forteller. Været har snudd fra sol til vind fra sjøen og dårlig sikt, sier redningslederen.

---

Snøskred har gått i Laupstad i Vågan kommune på Austvågøya i Lofoten. Nødetatene er på vei, melder Nordland politidistrikt.

- Vi har fått melding fra våre kontakter nærmere rasstedet at fire personer er tatt av snøras, sier Vegard Kaspersen i Svolvær Røde Kors Hjelpekorps til Dagbladet ved 12.40-tiden.

Alle Røde Kors-mannskaper i området er alarmert.

Politet opplyser ved 12.50-tiden at luftambulanse fra Evenes da er nær rasområdet og går rett i søk.

Ifølge Varsom.no er snøskredfaren i Lofoten og Vesterålen på nivå 3 – betydelig.

- Galskap

Thea Klaussen (19), hennes far Mons Klaussen (50) og to andre i bilen på vei Sortland langs E10 Lofast så hva som skjedde i den bratte fjellsiden i Pilan i Mårfjordfjellet.

- Vi rakk å se noen skiløpere like før raset gikk og de ble borte. Raset var delt i tre og flere hundre meter bredt, sier Thea Klaussen til Dagbladet.

Familien ringte politiets operasjonssentral klokka 12.14.

Mons Klaussen, som selv er politi i Svolvær og godt kjent i området, sier til Dagbladet:

- Det er galskap å kjøre på ski i dette området slik snøforholdene er. Like før raset gikk, pratet jeg med fire norske skiløpere som hadde tenkt seg opp dit. Jeg anbefalte på det sterkeste ikke å gjøre det, sier politimannen på påsketur til Dagbladet.

Han og de andre i bilen så flere skiløpere bare 40-50 meter fra raskanten etter at skredene var utløst.

Leiebiler og utlendinger

- De startet direkte med å søke i raset, og det er nok de som har sett hvor mange som ble tatt, sier Mons Klaussen.

Han og datteren så et titalls biler på parkeringsplassen der det er vanlig å starte skitur i dette området.

- De fleste var leiebiler, og det kan bety mange av skiløperne i rasområdet var utenlandske turister. I praksis viser det seg at utlendinger på tur ikke får med seg skredfare og varsler, sier politimannen til Dagbladet.

D.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!