Seks utfordrer Putin

Selv om åtte av ti russere støtter Putin som president utfordrer seks politikere ham i presidentvalget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag gikk fristen ut for å melde seg som mulig presidentkandidat. Ingen av de seks som har meldt seg ansees som noen reell trussel mot sittende president Vladimir Putin.

De to siste kandidatene leverte underskrifter som støtter deres kandidatur til valgkomiteen i dag. Et trettitall personer skal nå undersøke om underskriftene er ekte. De har ti dager på seg til å diskvalifisere kandidater til valget 14. mars. Statlig TV har den siste uka meldt at enkelte kandidater har forfalsket underskrifter og bestukket velgere.

Irina Tsjakamada, den eneste liberale og kvinnelige kandidaten, ser ut til å ha aller størst risiko for å bli utelukket. Hun har anklaget Putin for å skape en autoritær stat, og tror selv at hun har små muligheter til å bli godkjent som kandidat.

De fleste andre liberale politikere har valgt å boikotte valget, som de mener er udemokratisk. Sergej Glaziev leverte også inn signaturer. Han kommer fra partiblokken Rodina, men stiller uten partiets støtte.

De andre kandidatene er Ivan Rybkin, som støttes av oligarken Boris Berezovskij, den Putin-vennlige Sergej Mironov, kommunisten Nikolaj Tsjaritonov og Oleg Malysjkin fra de nasjonalistiske Liberaldemokratene.

79 prosent sier de ville stemme på den sittende presidenten dersom det var valg i dag, ifølge en meningsmåling offentliggjort i dag.

(NTB)