Seks varsler-saker - etter Monika-saken

Det er nå seks varsler-saker i Hordaland politidistrikt. Men Justisdepartementet vil bare granske en og en halv sak.

DØD: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i morens leilighet på Berge i Sund utenfor Bergen i 2011. Først tre år etter ble morens tidligere samboer arrestert og siktet for drapet. Foto: Privat
DØD: Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i morens leilighet på Berge i Sund utenfor Bergen i 2011. Først tre år etter ble morens tidligere samboer arrestert og siktet for drapet. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter måneder preget av anklager om ukultur og innrømmelser av tabber ved Hordaland politidistrikt, har Politidirektoratet og Justis- og beredskapsdepartementet bestemt at politidistriktet skal granskes.

Dagbladet får nå bekreftet at det er hele seks forskjellige varslersaker ved Hordaland politidistrikt.

Samtlige seks saker (se egen rammesak) har sitt utspring i Monika-saken. Monika Sviglinskaja (8) ble funnet død i morens leilighet på Berge i Sund utenfor Bergen i 2011. Først tre år etter ble morens tidligere samboer arrestert og siktet for drapet. Det skjedde etter at politioverbetjent Robin Schaefer i lengre tid hadde forsøkt å få politisjefene i Bergen til å forstå at den lille litauiske jenta var drept, og at det var feil at hun hadde begått selvmord.

Samtidig har Spesialenheten for politisaker etterforsket fire ansatte i Hordaland politidistrikt. Disse risikerer straff for håndteringen av Monika-saken når Spesialenheten i morgen legger fram sin avgjørelse.

Granskning Politidirektoratet har allerede leid inn advokat Jan Fougner i advokatfirmaet Wiersholm til å granske forholdene ved Hordaland politidistrikt. I forrige uke overtok Justis- og beredskapsdepartementet saken fra Politidirektoratet.

Fougner har ikke fått i oppdrag å granske samtlige seks varslersaker. Departementet skal ha betalt advokaten for å granske en sak fullt ut, og halvparten av en av de andre varsler sakene.

- Vi har fått en muntlig orientering fra Politidirektoratet som har bestilt en gransking av varslersak nummer tre og deler av varslersak nummer en. De andre varslingssakene er ikke omfattet av granskningen, sier Kjetil Rekdal, leder av Politiets Fellesforbunds forening i Hordaland til Dagbladet.

Rekdal reagerer på at departementet ikke har bedt om granskning av samtlige forhold ved politidistriktet.

- Alt må opp på bordet - Vi må få kartlagt alt, slik at vi kan lære av det og komme videre. Skal vi klare å gjøre noe med det som flere har beskrevet som en ukultur ved politidistriktet må alt opp på bordet, sier Rekdal.

Han reagerer også på at de ansatte ikke har blitt informert og tatt med på råd i forhold til mandatet, før det ble hyrte inn en ekstern advokat til å granske politidistriktet.

- Samtlige av de seks varslersakene ved Hordaland politidistrikt har tilknytning til Monika-saken. Derfor er det uforståelig for oss at ikke direktoratet og nå departementet ser sammenhengen og får gjennomført en fullstendig kartlegging, sier fagforeningsleder Kjetil Rekdal til Dagbladet.

- Tillit - Politiet er avhengig av tillit. Det er ingen tvil om at Monika-saken har vært og er en stor belastning for politidistriktet. Derfor bør samtlige steiner snus, slik at vi kan bruke denne granskningen til å skape en ny kultur, sier Rekdal.

Rekdal får støtte fra Sigve Bolstad, leder i Politiets Fellesforbund:

- Det er systematisk avdekket en ukultur. Nå har vi muligheten til å gjøre noe med det. Dessverre har ikke Politiets Fellesforbund vært i bildet og blitt spurt til råds i denne saken, sier forbundslederen.

Hovedverneombud Audun Buseth i politiet mener også en kartlegging av forholdene ved Hordaland politidistrikt er viktig.

Muntlig orientert - Det er avtalte et møte med Justisdepartementet og meg med gjennomgang av mandatet og videre oppfølging, førstkommende torsdag. Det er viktig at saken blir kartlagt med nødvendig bredde, og adekvat oppfølging, understreker Buseth.

- Vet dere hvilket mandat advokat Jan Fougner har fått fra departementet?

- Nei. Jeg har bare fått en muntlig orientering fra Politidirektoratet som ba Fougner granske politidistriktet. Advokaten skal vurdere saken til Robin Schaefer, slik har vi forstått det. Samtidig skal advokat Fougner se på deler av varslingssak nummer en, som er klaget inn til politidistriktene av varsleren, Robin Scahefer og Arbeidsmiljøutvalget i Hordaland politidistrikt, sier Kjetil Rekdal og får støtte av Bolstad og hovedverneombud i politi og lensmannsetaten Audun Buseth.

VARSLER: Politioverbetjent Robin Schaefer hadde i lengre tid forsøkt å få politisjefene i Bergen til å forstå at den lille litauiske jenta var drept, og at det var feil at hun hadde begått selvmord. Foto: Vigmostad og Bjørke
VARSLER: Politioverbetjent Robin Schaefer hadde i lengre tid forsøkt å få politisjefene i Bergen til å forstå at den lille litauiske jenta var drept, og at det var feil at hun hadde begått selvmord. Foto: Vigmostad og Bjørke Vis mer

- Vårt krav er at departementet får vurdert samtlige forhold ved Hordaland politidistrikt, slik at vi kan bruke denne granskningen til å starte på nytt, og bygge opp en ny kultur. Det er helt nødvendig for at vi skal gjenopprette tilliten til politiet på Vestlandet, sier Kjetil Rekdal.

Justisdepartementet opplyser at de ikke kan kommentere saken overfor Dagbladet i kveld.

REAGERER: Kjetil Rekdal (i midten), leder av Politiets fellesforbunds forening i Hordaland, reagerer på at departementet ikke har bedt om granskning av samtlige forhold ved politidistriktet. Her med leder i Politets Fellsesforbund, Sigve Bolstad (t.v.), og hovedverneombud i politiet, Audun Buseth  Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
REAGERER: Kjetil Rekdal (i midten), leder av Politiets fellesforbunds forening i Hordaland, reagerer på at departementet ikke har bedt om granskning av samtlige forhold ved politidistriktet. Her med leder i Politets Fellsesforbund, Sigve Bolstad (t.v.), og hovedverneombud i politiet, Audun Buseth Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer