Naegleria fowleri i USA:

Seksåring døde av hjernespisende amøbe

Josiah McIntyre (6) ble trolig smittet i badeland.

BRÅTT DÅRLIG: Josiah McIntyre døde etter tre dager på sykehus. Foto: Maria Costillo
BRÅTT DÅRLIG: Josiah McIntyre døde etter tre dager på sykehus. Foto: Maria Costillo Vis mer
Publisert

Den amerikanske seksåringen, som var fra Arlington i Texas, ble ifølge CBS News innlagt på sykehuset Cook Children's Medical Center 5. september.

Tre dager seinere var han død.

- Jeg tror nesten ikke på dette. Han var i fin form, og så var han ikke det, sier hans mor, Maria Castillo, til lokalkanalen News4SA.

DØDELIG: Amøben Naegleria fowleri i sine ulike livsfaser, f.v. cyste, flagellat og trofozoitt (aktivt stadium). Foto: Wikimedia Commons
DØDELIG: Amøben Naegleria fowleri i sine ulike livsfaser, f.v. cyste, flagellat og trofozoitt (aktivt stadium). Foto: Wikimedia Commons Vis mer

I en pressemelding skriver myndighetene i byen Arlington at gutten hadde såkalt amøbisk meningoencephalitt i hjernen.

Tilstanden var forårsaket av Naegleria fowleri, som har tilnavnet «den hjernespisende amøben».

Sjelden smitte

Amøben lever i varmt ferskvann, og kommer inn i kroppen gjennom nesa.

Derfra vandrer den til hjernen via luktelappen, som ifølge Norsk Helseinformatikk ligger like over nesehulen og på undersiden av hjernens frontallapp.

SMITTER: Denne mikroskopiske, encellede amøben kan forårsake en infeksjon i hjernen, og er i de fleste tilfeller dødelig. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Symptomer på infeksjon kan være feber, kvalme og oppkast, stiv nakke og hodepine.

Blir man først smittet, er risikoen for å dø av infeksjonen hele 98 prosent.

- N. fowleri infiserer folk når vann som inneholder amøben entrer kroppen visa nesa. Dette skjer vanligvis når folk svømmer eller dykker i varmt ferskvann, som innsjøer og elver. I svært sjeldne tilfeller har amøben blitt funnet andre steder, som i svømmebassenger som ikke er kloret riktig, eller oppvarmet og infisert springvann, står det i pressemeldingen.

Trolig smittet på badeland

Videre undersøkelser viste at gutten trolig fikk i seg amøben da han i slutten av august besøkte badelandet Don Misenhimer Park i Arlington tre ganger.

Fredag bekreftet det amerikanske smitteverninstituttet Centers for Disease Control and Prevention (CDC) at det er påvist aktive Naegleria fowleri-amøber i badelandet.

Prøvene ble tatt i parken i tidsrommet 10. til 14. september.

Under en inspeksjon registrerte myndighetene at de ansatte ikke hadde registrert hvordan vannkvaliteten var på to av de tre dagene seksåringen var på badelandet i slutten av august.

Klorinnivået i vannet var som det skulle, men en måling dagen etter viste at nivået hadde falt under helsemyndighetenes krav.

Det ble da fylt på mer klorin.

Stengt på dagen

Alle badelandene i byen har vært stengt siden gutten ble innlagt på sykehus og amøben blir funnet.

Dødsfallet blir nå etterforsket.

I pressemeldingen skriver myndighetene at de nå undersøker parken for å forsikre seg om at det ikke utgjør en fare for besøkende.

- Alle badeland vil forbli stengt fram til vi har forsikret oss om at våre systemer virker som de skal, sier vise-bysjef Lemuel Randolph.

Norsk kvinne omkom

Mellom 2009 og 2018 ble det ifølge det amerikanske smittevernsenteret (CDC) bare rapportert om 34 tilfeller av infeksjon som følge av Naegleria fowleri i USA.

Av disse tilfellene ble 30 personer smittet av rekreasjonsvann, tre av forurenset vann i springen og en av forurenset vann fra en vannslange som ble brukt i til en vannsklie i bakgården.

Det har aldri blitt påvist smitte i Norge, men i 2016 omkom en norsk kvinne etter å ha blitt smittet av Naegleria fowleri i Thailand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer