Seksåring fengslet for drap

Den seks år gamle gutten er anklaget for å ha drept en jente på tre år. Nå har gutten sittet i fengsel for voksne i åtte måneder - siden han var fem år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettsorganisasjoner har protestert på behandlingen av den lille gutten, som ble arrestert og siktet for drap 30. juni. Da var han bare fem år gammel.

Sitter i voksen-fengsel

Siden har myndighetene flyttet den lille gutten fra fengsel til fengsel før han nylig ble plassert i en celle i det rømningssikre Mukobeko-fengselet, 200 kilometer nord for hovedstaden Lusaka.

- Å fengsle et barn og plassere ham sammen med voksne lovbrytere som soner livstidsdommer, viser en soleklart mangel på respekt for loven og guttens menneskerettigheter, sier N'gande Mwanajiti som leder menneskerettsorganisasjonen Afronet.

Myndighetene protesterer

Zambias barneminister Gladys Nyirongo har også protestert på behandlingen av den drapssiktede seksåringen. Gutten har nå sittet i varetekt i åtte måneder i påvente av at saken mot ham skal komme opp for en domstol.

- Vi trenger flere detaljer om hva som er skjedd, men dette kan ikke være riktig, uansett hvordan omstendighetene er, sier Nyirongo.

Zambias lover slår fast at barn under åtte år ikke kan stilles til ansvar for sine handlinger, men påtalemakten insisterer likevel på at de har rett til å holde seksåringen i varetekt.

Zambia har helt siden 1960-tallet vært regnet som et av Norges viktigste samarbeidsland for bistand, og er i dag et av sju hovedsamarbeidsland i Afrika.

Norges bistand til Zambia var i fjor på om la 225 mill. kroner, og gikk blant annet til grunnutdanning og tiltak for å sikre godt styresett.

(NTB)