Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seksåring måtte til rektor fordi han hadde lekt med tissen sin

At barn blir straffet for naturlig, seksuell utforsking gir handlingsrom for overgripere, mener fagfolk.

OVERGREPSFRYKT: Sexolog Margrete Wiede Aasland (bak t.v) og barnehageleder Pia Friis mener voksnes overgrepsfrykt gjør barns naturlige, seksuelle leker til tabu. Dersom barna lærer at det er skamfullt å utforske seksualiteten, vil de ha større vansker med å si fra til en voksen om eventuelle overgrep de blir utsatt for, mener de. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OVERGREPSFRYKT: Sexolog Margrete Wiede Aasland (bak t.v) og barnehageleder Pia Friis mener voksnes overgrepsfrykt gjør barns naturlige, seksuelle leker til tabu. Dersom barna lærer at det er skamfullt å utforske seksualiteten, vil de ha større vansker med å si fra til en voksen om eventuelle overgrep de blir utsatt for, mener de. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Førskolelærer Pia Friis og spesialist i sexologisk rådgiving Margrete Wiede Aasland mener voksnes frykt for overgrep mot barn gjør barns seksualitet til tabu. Det kan føre til at de ikke tør si fra om overgrep.

- Det er stor enighet blant fagfolk om at barn som ikke er i et tabubelagt miljø, men i et miljø hvor det blir snakket naturlig om seksualitet, har lettere for å melde fra om overgrep, sier Margrete Wiede Aasland.

Gjennom jobben som daglig leder for Institutt for klinisk sexologi og terapi har hun fått kjennskap til flere tilfeller av at norske skolebarn er blitt straffet for det hun mener er helt naturlig utforsking av seksualitet.

Måtte til rektor- Jeg kjenner mange slike tilfeller. En seksåring måtte sitte i 20 minutter hos rektor fordi han hadde tatt på tissen sin. På en annen skole ble to sjuåringer i en periode fulgt på do fordi de hadde tatt hverandre på tissen. Å straffe barn for dette er helt forkastelig. Det er ikke noe uvanlig i at sjuåringer suger på eller tar på tissene til hverandre, sier Aasland.

Daglig leder Pia Friis i Bjerkealleen barnehage, en av Kanvas-barnehagene i Oslo, skapte hissig debatt da hun i oktober 2007 gikk ut i Dagbladet og sa at det er helt greit at barn onanerer og leker seksuelle leker i barnehagen.
 
- De kan leke doktorleker, mor og far-leker, de kan danse nakne og onanere. Dette skal ikke stoppes, uttalte hun.

Friis mener overgrepshysteriet ikke er blitt mindre siden saken i 2007.

- På 70 og 80-tallet var det mye større åpenhet om barns seksualitet og nakenhet. Så kom 90-tallet med Bjugn-saken og andre overgrepssaker. Det er kanskje frykten for overgrep som setter premissene for hele debatten rundt barns seksualitet. De er redde for at lek skal føre til overgrep. Alle ønsker å beskytte barna, men vi må vite hva vi gjør, sier Friis til Dagbladet.

- Gir handlingsrom for overgripereHun er overbevist om at dersom barna lærer at det er tabubelagt og skamfullt å utforske seksualiteten, vil de ha større vansker med å si fra til en voksen om eventuelle overgrep de blir utsatt for.

- Sånn sett mener jeg overgrepsfrykten kan skape et handlingsrom for overgripere. Overgripere spiller jo nettopp på skammen og frykten, slik at barn ikke skal tørre å si i fra, sier Pia Friis.

Hun drar ofte rundt i norske barnehager og holder foredrag om hvordan voksne skal forholde seg til barns seksualitet.

- Alt skal liksom være ulovlig i dag. Jeg kjenner eksempler på at barns naturlige seksuelle leker er blitt rapportert til barnevernet, sier Friis.

Margrete Wiede Aasland refererer til undersøkelser som viser at barn som blir opplyst og lært om seksualitet på en naturlig måte, debuterer senere seksuelt.

- Når de kan noe om seksualitet og det er greit at barna kan si både tiss og pule, uten at de voksne rundt besvimer eller blir sinte, kan barn risikere å få et godt forhold til egen seksualitet uten skam og skyld. I Nederland, hvor man har et liberalt syn på seksualitet, er det færre seksuelle overgrep enn i Norge, sier Aasland.

Må sosialiseres seksueltHun mener barna må sosialiseres, også når det gjelder seksualitet.

- Vi kan si til barn som tar seg på tissen i utide: Når du skal kose med tissen din, kan du gå for deg selv. Vi sier jo i fra hvis et barn peller seg i nesa og spiser buse, sier Aasland.

Hun mener frykten for barns seksualitet kan gi stygge utslag.

- Når vi straffer barn for uskyldige og naturlig utforskende barnslige doktor-leker, der tissen også undersøkes, løper vi en risiko for å stigmatisere barn som overgripere. Dette er helt forferdelig, sier Aasland.

Både Aasland og Friis undrer seg over at barns seksualitet ikke er et tema i verken førskolelærer-, lærer- eller barnevernsutdannelsen. I yrker hvor det jobbes tett med barn.  

- Mangler kunnskap- Det er en av årsakene til at det reageres så feil når barn utforsker hverandres kropper eller leker seksuelle leker. Lærere, førskolelærere og sosionomer mangler kunnskaper om barns seksualitet, sier Pia Friis.

Aasland mener voksne glemmer at de også lekte slike leker som barn - og at det stort sett gikk bra om man var med frivillig.

- Voksne som har et avslappet og godt forhold til sin egen seksualitet, provoseres stort sett ikke av denne uskyldige leken. Det er dumt at noen voksne påfører sin anstrengte og uforløste forhold til seksualitet på barn de jobber med eller er foreldre til, sier Margrete Wiede Aasland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!