Du leser nå Dagbladet Pluss

Seksåringen som forandret USA

Da Ruby Bridges (6) hadde sin første dag på William Frantz barneskole i New Orleans, utløste det massive opptøyer.

FORANDRET VERDEN:  Fulgt av tre Deputy U.S. Marshals, blant annet Charles Burks, gikk Ruby Bridges inn på den nylig intergrerte skolen  William Frantz school i New Orleans .Foto: AP/SCANPIX
FORANDRET VERDEN: Fulgt av tre Deputy U.S. Marshals, blant annet Charles Burks, gikk Ruby Bridges inn på den nylig intergrerte skolen William Frantz school i New Orleans .Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): 14. november 1960 var den første dagen for lille afroamerikanske jenta på skolen som fram til da bare hadde vært for hvite. Uten selv å være klar over det ble hun en helt som bidro til å bryte ned de rasistiske segregeringslovene i sørstatene.

- Jenta på seks år visste absolutt ingenting om rasisme. Jeg skulle på skolen den dagen. Men det jeg lærte det året i en tom skolebygning, var at ingen av oss vet noenting om å mislike hverandre når vi kommer til verden. Det er noe vi lærer, forteller Bridges i et videopptak publisert av Det hvite hus.

Hennes modige marsj inn til den offentlige barneskolen i New Orleans er udødeliggjort i maleriet «The Problem We All Live In» av Norman Rockwell. Protestene var enorme, og den lille jenta måtte ha politieskorte inn og ut av bygningen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNEDER*

SOMMERKAMPANJE

50 kr

(0,56 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER* 50 kr per 3 måneder. 0,56 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/ kvartal når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/kvartal).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (249kr/kvartal) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.