Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jacob Rees-Mogg

Seksbarnsfaren sier nei til abort selv etter voldtekt. Nå er han statsministerfavoritt

Den konservative politikeren sier nei til homoekteskap og abort, og beskyldes for å holde Theresa May i et jerngrep etter Brexit. Nå er Jacob Rees-Mogg ett hett navn som ny partileder og statsminister.

OMDISKUTERT: Jacob Rees-Mogg er omdiskutert innen eget parti. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix.
OMDISKUTERT: Jacob Rees-Mogg er omdiskutert innen eget parti. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han er egentlig ingen opplagt kandidat.

Likevel er EU-kritiker og parlamentariker Jacob Rees-Mogg nå den nest største favoritten til å bli neste partileder for det konservative partiet.

Kun Boris Johnson er større favoritt til å ta over som partileder dersom Theresa May kaster inn håndkleet.

Det viser den ferske meningsmålingen gjennomført av The Independent.

Han er ifølge oddschecker.com for øyeblikket også spillselskapenes favoritt til å bli britenes neste statsminister, kun utkonkurrert av Labour-leder Jeremy Corbyn.

Den eksentriske «backbencheren» er blitt en mektig figur i fløyen av det konservative partiet som tar til orde for en såkalt hard brexit.

«I søket etter et alternativ til en lammet statsminister, for noen som kan lede landet gjennom sine mest utfordrende forhandlinger siden andre verdenskrig, har vi på en eller annen måte skjent mot en person hvis synspunkter er bevart i forhistorisk rav.», skriver spaltist Nesrine Malik om Rees-Mogg i the Guardian.

Advares

Rees-Moggs ønske om et brått og brutalt brudd med EU har gjort ham til en frontfigur for britisk EU-skepsis, ikke minst gjennom hans rolle i den stadig mektigere pressgruppa European Research Group (ERG), som ifølge The Guardian truer med å rive det konservative partiet i filler.

Det EU-vennlige konservative parlamentsmedlemmet Anna Soubry advarte nylig kraftig mot gruppa, som hun beskriver at holder statsminister Theresa Mays regjering under sterkt press i Brexit-spørsmålet.

Situasjonen skal ha spisset seg til i partiet etter de siste ukers opphetet debatt om EUs tollunion og Storbritannias rolle i denne etter brexiten, som formelt skjer i mars neste år

- Med mindre Theresa står opp og ser bort fra disse menneskene, er hun i reell fare for å miste store deler av ikke bare parlamentspartiet, men det konservative partiet, skal Soubry nylig ha sagt i et intervju med BBC2's Newsnight, skriver the Independent.

Andre har tidligere omtalt Rees-Mogg som reaksjonær gift.

48-åringen har flere ganger frontet svært konservative synspunkter i blant annet verdispørsmål.

Katolikken har blant annet sagt at han er i mot abort selv ved voldtekt, og er uttalt kritiker av homoekteskap.

Har moggmentum

- En person som Jacob, som mener du ikke har rett på abort selv om du skulle ha blitt voldtatt av din far, og som selv har seks barn uten å noen gang ha skiftet en bleie.... beklager, men jeg kunne ikke ha vært medlem i et parti ledet av noen som ham, skal Soubry ha sagt i et annet TV-intervju, ifølge The Guardian.

Hun skal hun ha truet med å forlate partiet dersom Rees-Mogg eller Boris Johnson noen gang blir valgt som ny partileder, og har oppfordret statsminister Theresa May til å kaste dem ut av partiet.

Andre er mer begeistret for briten, som er blitt omtalt som «æresmedlem av det 18.århundre» på grunn av sin eksentriske stil.

Overklassemannen med den forfinede aksenten har raskt etablert en trofast følgerskare på sosiale medier, under hashtaggen Moggmentum.

Senest forrige uke sendte han sine fans i ekstase da han postet en video av sin ett år gamle sønn Alfreds forsøk på å si ordet brexit, skriver Daily Mail.

Viser til familiehensyn
Seksbarnsfaren har selv ikke ytret noe åpent ønske om en høyere posisjon i partiet så langt - i alle fall ikke åpent.

Faktisk har han gått langt i å si at han ikke er aktuell som britisk statsminister, noe han har begrunnet nettopp med famliehensyn.

- Jeg har seks barn. Det ville være veldig veldig vanskelig som den familiemannen jeg er, så "ønske" er et veldig sterkt ord, skal han nylig ha svart på spørsmålet, ifølge The Guardian.

- Jeg er veldig fornøyd med å være en backbencher, og det jeg ønsker er at fru May forblir statsminister, skal han ha sagt.

Han har også sagt at han ikke ønsker seg jobben som ny partileder - selv om han ikke vil utelukke at han kan bli det en gang i framtida.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!