Seksdobling av svineinfluensa- smittede i England

Dobbelt så mange i Norge på en uke. Legevakter landet rundt melder om ekstra stor pågang.

SVINEINFLUENSA: I england meldes det om seksdobling av antall smittede av svineinfluense, og i Norge ser vi en dobling av antall tilfeller på en uke. Bildet viser helsepersonell som desinfiserer en lekeplass i Mexico. AFP PHOTO/Luis Acosta
SVINEINFLUENSA: I england meldes det om seksdobling av antall smittede av svineinfluense, og i Norge ser vi en dobling av antall tilfeller på en uke. Bildet viser helsepersonell som desinfiserer en lekeplass i Mexico. AFP PHOTO/Luis AcostaVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I ferske tall fra britiske NHS (National Health Services) meldes det om at antallet tilfeller av svineinfluensasmittede i Storbritannia er seksdoblet.

Viruset sprer seg raskt over store deler av landet og totalen på antall smittede økte med hele 42 prosent i løpet av de siste syv dagene, melder Guardian.

- Sprer seg raskt
I morgen kommer Storbritannias helsedirektør med de siste detaljene rundt antall døde, innlagte og diagnostiserte av svineinfluensaen. Så langt er det meldt om 16 dødsfall av influensaviruset. To av de omkomne, Chloe Buckley (6) og en 66 år gammel mann skal ha dødd utelukkende på grunn av viruset.

- Svineinfluensaen sprer seg raskt over hele landet. Flere leger sier at de blir satt under stort press fra pasienter som er smittet, sa Steve Field direktøren for Royal College til Guardian.

Mange leger sier også at all publisitet rundt seks år gamle Chloe Buckleys dødsfall har bidratt til at mange frykter viruset. Det meldes også om lange køer ved helsestasjoner.

Nær dobling av tilfeller i Norge
Her til lands øker også tallene på smittetilfeller kraftig, samtidig som legevakter melder om stor pågang fra folk som viser symptomer på svineinfluensaen.

Folkehelseinstituttet kom i dag med en oppdatert offisiell statistikk som viser til at det siden forrige rapportering 8. juli nå er bekreftet 33 nye tilfeller av smittede i Norge. Dermed er det ofisielle tallet på smittede oppe i 76 i Norge.

Folkehelseinstituttet forventer utover sommeren et økende antall personer smittet i utlandet. Etter hvert vil vi også få mer smitte mellom mennesker i Norge. Tiltakene tar fortsatt sikte på å forsinke spredningen i landet. Det er ikke registrert dødsfall i Norge som følge av infeksjon med ny influensa A(H1N1), informeres det på Folkehelseinstituttets nettsider.

Ikke lenger hjemmebesøk i Oslo
Legevakten i Oslo la tidligere i dag om sine rutiner for å håndtere pasienter hvor det foreligger mistanke om svineinfluensa.

Til nå har legevakta i Oslo dratt på hjemmebesøk når folk med symptomer har ringt, men det er det ikke kapasitet til lenger.

H1N1-VAKSINER: En forsker jobber med fremistillingen av vaksine for svineinfluensaen.  REUTERS/Chaiwat Subprasom
H1N1-VAKSINER: En forsker jobber med fremistillingen av vaksine for svineinfluensaen. REUTERS/Chaiwat Subprasom Vis mer

- I går hadde vi 15 hjemmebesøk i forbindelse med svineinfluensa, og det har vi ikke kapasitet til å fortsette med, sier avdelingsoverlege Anne Kathrine Nore ved Legevakten i Oslo til Dagbladet.

Nå må folk selv oppsøke legevakta, hvis de skal testes for svineinfluensa

Legevaktas kapasitet sprenges
I Trondheim har mistanke om svineinfluensasmitte ført til at legevaktas kapasitet sprenges, melder Adressa.no.

- Vi anbefaler alle som tror de har svineinfluensa om å ta kontakt med fastlegen sin. Det er fastlegen som er rett adresse for en slik henvendelse, som omhandler en mild til moderat influensa, sier legevaktsjef i Trondheim Hans Fredrik Selvaag til adressa.no.

Legevakta i Oslo har planen klar for å unngå at eventuelle smittede smitter andre pasienter.

En beholder merket sprit er satt opp på informasjonsskranken som et tiltak for å unngå spredning av svineinfluensaen. Alle som kommer på legevakta må desinfisere hendene.
- Og pasienter som kan ha svineinfluensa får på seg et munnbind. Deretter må de følge en gul strek som går inn til et venterom spesielt for pasienter som kan ha svineinfluensa. Der blir de sjekket av en lege som har på seg smittevernutstyr, sier avdelingsoverlege Anne Katrine Nore.

NYE RUTINER: Legevakten i Oslo klarer ikke lenger dra på hjemmebesøk til personer som mistenker at de har fått svineinfluensa. Foto: Berit Roald, SCANPIX
NYE RUTINER: Legevakten i Oslo klarer ikke lenger dra på hjemmebesøk til personer som mistenker at de har fått svineinfluensa. Foto: Berit Roald, SCANPIX Vis mer