«Sekserbanden» trosser USA

En lengre tidsfrist for Saddam Hussein og klare krav til hvilke irakiske våpen som skal bort, kan bli resultatet når FNs sikkerhetsråd har forhandlet ferdig denne uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): «Sekserbanden», de seks «usikre» landene i FNs sikkerhetsråd, satte seg i går kveld sammen for å lage et kompromiss basert på et tidligere forslag lansert av Canada. Dette resolusjonsforslaget innebærer en frist til 31. mars for Saddam Hussein med å avvæpne landet.

I en slik resolusjon vil det være nevnt konkret hvilke våpen som skal være fjernet før FNs krav er oppfylt. Slike presiseringer har vært nevnt av flere land, fordi det uten dem kan være varierende hva man mener er avvæpning. Klare krav kan være med å fjerne tolkningsmulighetene for om Saddam har oppfylt FNs krav eller ikke.

Dersom Irak ikke oppfyller kravene, vil det ligge i teksten en formulering om automatisk bruk av makt.

Chile er et av landene som har presset på for å få slike forutsetninger inn i en resolusjon. De fem andre er Guinea, Kamerun, Angola, Mexico og Pakistan.

Amerikansk irritasjon

De seks arbeidet i går intenst med å formulere dette inn en tekst som kan komme opp til avstemning i morgen. USA liker ikke den siste utviklingen, fordi stadig nye tidsfrister ikke er i tråd med amerikansk vilje.

At både Russland og Frankrike i går ga beskjed om at de vil legge ned veto mot den amerikanske resolusjonen i Sikkerhetsrådet, betyr at resolusjonen ikke godkjennes.

Like fullt jobber USA videre for å få et flertall i Sikkerhetsrådet. Dette kan brukes som rettferdiggjøring for å gå til krig uten full FN-støtte.

Telefondiplomati

President George W. Bush satt i telefonen i hele går. Han snakket blant annet med Japans statsminister, Kinas president, Sør-Afrikas president og sultanen av Oman. Ifølge Bushs talsmann Ari Fleischer la presidenten vekt på humanitære argumenter for en krig mot Irak. Bakgrunnen for samtalene med statsledere uten tilknytning til Sikkerhetsrådet er indirekte politisk påvirkning.

Japan er dessuten en betydelig bidragsyter av utviklingshjelp og har stor innflytelse av den grunn.

Den amerikanske argumentasjonen bygger på bevis for at Irak fortsatt har masseødeleggelsesvåpen og ikke ruster ned.

Etter en samtale med Guineas utenriksminister Frangois Fall i går, sa Colin Powell at Irak ikke har forandret seg. Han henviste til opplysninger i våpeninspektørenes rapport om irakiske ubemannede fly, såkalte droner - som kan brukes til å spre biologiske eller kjemiske våpen over store områder. Det skal også være funnet en video som viser testing av en bombe.

Dette ble nevnt av lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, i redegjørelsen for Sikkerhetsrådet fredag.