- Seksti personer drept

Blodbad i den russiske byen Naltsjik. Skole angrepet torsdags morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Russisk politi og sikkerhetsstyrker kjempet i dag mot væpnede opprørere i hovedstaden Naltsjik i den russiske regionen Kabardino-Balkariya. Opprørerne tok seg inn i skole nr. 5 torsdag morgen, og frem til i ettermiddag pågikk kamper med maskinpistoler og granater over hele byen.

Elevene ved skolen ble evakuert. Mens svart røyk veltet ut fra bygningen, lette foreldre panisk etter barna sine. Ifølge Expressen ble flere barn sett løpende ut fra skolen.

- 60 drept

Tallet på omkomne varierer sterkt.

Sky News melder at 60 personer er omkommet. Tidligere ble det meldt om ti døde opprørere.

- Om lag 10 geriljasoldater er drept. Det er også døde blant politimenn og soldater, men jeg vil ikke si hvor mange, sier regionsjef for de nasjonale sikkerhetsstyrkene, Oleg Shandirov, til Interfax.

En kilde ved sykehuset i byen sier til Reuters at de har fått inn 20 døde russiske soldater og politifolk.

Det rapporteres om mellom 40 og 60 skadde som er brakt til sykehus.

ANGREP NALTSJIK: En geriljasoldat passerer en russisk soldat i Naltsjik i dag. 60 personer drept. Foto: EPA/SCANPIX
ANGREP NALTSJIK: En geriljasoldat passerer en russisk soldat i Naltsjik i dag. 60 personer drept. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Opprørerne skal ha angrepet flere offentlige bygninger samtidig, både regionskontorene til innenriksdepartementet, den nasjonale sikkerhetstjenesten, flyplassen og tre politistasjoner.

Geriljasoldater skal ha tatt gisler i politistasjon nr. 3.

Store deler av byen er sperret av, og folk er oppfordret om å forlate området. Russiske sikkerhetsstyrker har omringet byen.

En kilde sier til Interfax at den islamistiske sekten Wahhabi står bak aksjonen, men nå har tsjetsjenske opprørere tatt på seg ansvaret, skriver AP. Interfax melder at seks militante grupper med til sammen 60 menn var involvert.

Startet i natt

Angrepet startet klokken tre i natt lokal tid i Belaja Rechka, et skogsområde i utkanten av byen, skriver Inter-Tass. Fem maskingevær, over 20 granater og store mengder ammunisjon ble beslaglagt.

Flere regioner i Sør-Russland har opplevd en økning i islamsk ekstremisme og vold mot politi og myndighetspersoner som følge av den pågående konflikten med utbryterrepublikken Tsjetsjenia.

20. februar i år stormet sikkerhetsstyrker i samme by en boligblokk og drepte tre mistenkte islamske ekstremister.

Delrepublikken Kabardino-Balkariya grenser mot Nord-Ossetia, der tsjetsjenske terrorister i fjor tok over 1000 elever, foreldre og lærere som gisler ved skole nr. 1. Flere enn 300 døde da sikkerhetsstyrker stormet bygningen tre dager seinere. 

I løpet av dagen har enkelte russiske myndighetspersoner benektet at skolen ble angrepet.

Dagbladet.no kommer med mer.

RØYKEN STIGER: Fra brennende hus etter aksjonen i Naltsjik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer