Sekstimersdag gir lavere sykefravær og økt trivsel

Prøveprosjekt hos Tine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innføring av sekstimers arbeidsdag ved Tine Midt-Norges pakkeri på Heimdal utenfor Trondheim i april i år, har så langt ført til lavere sykefravær, lavere kostnader og økt trivsel.

Sykefraværet blant de 170 ansatte var 8 prosent fram til 31. jul i år, sammenlignet med 10,4 prosent på samme tid i fjor.

Kostnadene er nesten 6 prosent lavere enn budsjettert, det er registrert 2 500 færre overtidstimer, og bedriftens leveringsdyktighet er like bra som før, opplyser fungerende meierisjef Asgeir Ystgaard til Aftenposten.

Prosjektet startet i april som et resultat av tarifforhandlingene mellom Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og Landbrukets Arbeidsgiverforening i 2006.

Tines pakkeriavdeling på Heimdal ble plukket ut fordi både ansatte og ledelsen var positive til å prøve ut sekstimersdag.

Målet med prosjektet har først og fremst vært å øke livskvaliteten for de ansatte. Både ledelsen og de ansatte er fornøyd så langt.

LO ser med interesse på prosjektet, og registrerer at flere bedrifter og etater prøver det ut. Blant dem er skiferbedriften Minerva og fiskeforedlingsbedriften SinkaBerg Hansen.

- Vi kommer til å følge nøye med på de prosjektene som kjøres. Håpet er at erfaringene skal gi oss et godt grunnlag, og bidra til å motivere flere til å prøve. Tanken er at dette skal bli en stor sak på kongressen i 2009, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.

FORNØYDE SÅ LANGT: Jan Eiler Wessel sammen med Sissel Forbrigd i osteproduksjonen hos Tine på Heimdal i Trondheim. I april i år startet TINE Midt-Norge et ettårig forsøksprosjekt med sekstimersdag. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
FORNØYDE SÅ LANGT: Jan Eiler Wessel sammen med Sissel Forbrigd i osteproduksjonen hos Tine på Heimdal i Trondheim. I april i år startet TINE Midt-Norge et ettårig forsøksprosjekt med sekstimersdag. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX Vis mer

(NTB)