Seksuallovbruddutvalget

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Seksuallovbruddutvalget foreslår at voksne som har sex med barn, skal kunne forsvare seg med at de ikke visste hvor ungt barnet var. Villfarelse omkring alder kan føre til lavere straffer, eventuelt frifinnelse. Politimestrene i Oslo og Trondheim er blant dem som advarer sterkt mot dette. Det må imidlertid presiseres at barn/ungdom som har sex med hverandre, og som er omtrent på samme alder og/eller utvikling, ikke har gjort noe straffbart.
  • Seksuallovbruddutvalget har også foreslått å senke den seksuelle lavalder til 15 år, noe et flertall av høringsinstansene slutter seg til. Dette medfører blant annet at barn kan være med i pornofilmer og -blader fra de er 15 år. De har imidlertid ikke lov å se filmen eller bladene før de fyller 18, ifølge det samme utvalget.
  • Seksuallovbruddutvalget besto av juristene Mary-Ann Hedlund, Knut Lindboe og Wenche Gjelsten. Sammen med psykolog Thore Langfeldt utgjorde de flertallet i utvalget. Mindretallet, som gikk mot nedsettelse av den seksuelle lavalder, og muligheten for å påberope seg villfarelse omkring alder, besto av lege Lisbeth Bang og sekretær og voldtektsoffer Grete Kvalheim.
  • Høringsfristen for Seksuallovbruddutvalget gikk ut 1. desember.