ROCKESTJERNE: Jordan Peterson ble tatt imot som en rockestjerne da han inntok Oslo Konserthus, med dels stående applaus. Publikum klappet til og med da talk-shox-verten Dave Rubin annonserte mobilforbudet. Foto: NTB Scanpix.
ROCKESTJERNE: Jordan Peterson ble tatt imot som en rockestjerne da han inntok Oslo Konserthus, med dels stående applaus. Publikum klappet til og med da talk-shox-verten Dave Rubin annonserte mobilforbudet. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Psykologiprofessor Jordan Peterson i Norge

- Seksuell trakassering er overrapportert

Den kontroversielle kanadiske psykologiprofessoren trakk fullt hus med sin tilhengerskare i Oslo Konserthus.

Tirsdag kveld sto den kanadiske psykologiprofessoren Jordan B. Peterson på en norsk scene for første gang. Han trekker fullt hus med nær 1500 tilhørere på Konserthuset i Oslo for sitt to timer lange foredrag.

- Det er biologiske forskjeller mellom kvinner og menn som innebærer mer enn fysiske ulikheter. Det er forskjeller i interessen for mennesker versus interessen for ting. Dere beviser det her i Norge – jo mer likestilling, jo større er forskjellene mellom kvinner og menn. Likestilling minker kulturelle forskjeller, men øker de biologiske forskjellene. I Norge er det store forskjeller i yrkesvalg, menn blir ingeniører mens kvinner blir sykepleiere, til tross for 40 år med likestilling, sier Jordan Peterson fra scenen og får stor applaus fra salen.

Flest unge menn

Publikum domineres av unge menn, men også en del kvinner har funnet veien til Oslo Konserthus.

Selvhjelpsboka til Peterson, «12 regler for livet - en motgift mot kaos», topper flere bestselgerlister og foredragene selger ut arenaer verden over. Dette var hans 86. foredrag på verdensturneen.

Han snakket lite om de 12 levereglene under foredraget, men konsentrerte seg om venstrevridning av akademia og seksuell trakassering.

Sterke menn blir i dagens samfunn sett på som et onde. Følsomme verdier skaper umodne menn, mener Peterson.

Han mener seksuell trakassering i arbeidslivet er kraftig overrapportert.

- Alle har ubehagelige opplevelser med andre mennesker, det er en del av livet. Diskusjoner og konflikter på jobb er nødvendig. Hvor fredelig kan det bli uten å gå ut over produktiviteten i arbeidslivet?, spør psykologiprofessoren retorisk. Og omtaler her diskusjoner på jobb i samme åndedrag som seksuell trakassering.

Metoo

Utfordringen med Me too-kampanjen er at offerets utsagn blir tatt som sannhet og man antar at kvinnen har rene hensikter, mener Peterson. Han understreker at seksuell trakassering er svært vanskelig å måle omfanget av, det blir bare synsing.

Mimmi (32) har ikke hørt Jordan Peterson forelese tidligere. Etter foredraget forteller hun at dette ikke var et godt førsteinntrykk.

SAMTALE: Foredraget avsluttes med en samtale med den amerikanske talk-show-verten Dave Rubin. Foto: Jorun Gaarder
SAMTALE: Foredraget avsluttes med en samtale med den amerikanske talk-show-verten Dave Rubin. Foto: Jorun Gaarder Vis mer

- Jeg går herfra ganske provosert. Han respekterer ikke mangfoldet under metoo-kampanjen. Kampanjen viser nettopp at veldig mange kvinner har hatt ubehagelige opplevelser som ikke faller inn under overgrep eller er noe de kan anmelde. Han gjorde narr av kvinner som forteller om dette, sier hun.

Mimmi sier hun selv har vært utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet fra sin sjef og ønsker av den grunn ikke å oppgi sitt fulle navn.

- Det er ingen ekstrem opplevelse jeg har hatt, men jeg tror få i publikum tok inn over seg slik som min opplevelse. Alle kvinner på min alder har liknende opplevelser å fortelle om. Da er det skremmende at han kan sitte på scenen og gjøre narr av det når vi trenger aksept for problemet, sier Mimmi.

Ansvarlige menn

Kanalen til psykologiprofessoren på YouTube, «Professor mot politisk korrekthet», har over 1 million abonnenter, 80 prosent av dem er menn. Men det er ifølge Peterson fordi flere menn bruker YouTube.

Peterson trekker fram maskuline verdier som faller i god jord hos mange unge menn. Han sier menn bør være ansvarlige og stå i handlingene sine. Svake partnere gjør kvinnen ulykkelig, har psykologiprofessoren tidligere uttalt.

Peterson er en av vår tids største tenkere, mener tilhengerne.

Av kritikerne blir Peterson klassifisert som anti-feminist. Han har blant annet uttalt, i et mye omtalt intervju med Cathy Newman på Channel 4, at lønnsforskjeller mellom kvinner og menn ikke er grunnet kjønn, men ulikheter i personlighet og at kvinner ikke er harde nok i lønnsforhandlinger. I tillegg er ikke kvinner like karriereorienterte som menn.

Peterson er også en varm tilhenger av «enforced monogami» eller tvungen monogami, at samfunnet legger opp til og favoriserer en familiestruktur.

Har et par først flyttet sammen og fått barn, er de moralsk forpliktet til å holde sammen.

Blant dagens menn er det mange som blir seksuelt frustrerte, det er ulikheter og skjevfordelinger i hvilke menn som får reprodusere seg. Menn trenger ikke lenger å forsørge familien, og det blir en dårlig organisering av samfunnet, mener Peterson. Menn bør ta ansvar.

Jordan Peterson selv definerer seg som politisk liberal og konservativ, men hans synspunkter tas ofte til inntekt for ytre høyre-siden. Peterson mener at da marxistene tapte den politiske dragkampen, inntok de akademia. Her er det venstresiden som har all makt, og det blir en politisk ensretting.

- Etterlengtet

Stortingsrepresentant og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (FrP) hadde tatt turen for å høre Jordan Peterson. Han var godt fornøyd med kveldens foredrag, og mener professoren taler et språk som mange lengter etter- især unge gutter.

FORNØYD: Per- Willy Amundsen var godt fornøyd med foredraget og mener Peterson taler et etterlengtet språk. Foto: John Terje Pedersen
FORNØYD: Per- Willy Amundsen var godt fornøyd med foredraget og mener Peterson taler et etterlengtet språk. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- I store trekk handler Petersons budskap om at man ikke må glemme det som har gjort den vestlige sivilisasjonen stor, som har gjort at vi har lyktes. Det er politiske krefter i dag, representert ved venstresiden, som angriper dette fundamentet, maskineriet, i den vestlige sivilisasjonen.

Amundsen mener professoren kommer med flere gode eksempler på dette tirsdag kveld, og trekker blant annet fram politisering av akademia, gruppeidentitet, følgene i amerikansk akademia etter Metoo-kampanjen, samt politisk korrekthet.

- Er du ikke innenfor denne politiske korrektheten i samfunnet i dag, så blir du utstøtt. Dette blir et veldig smalt nåløye, og det mener jeg er en farlig utvikling i samfunnet. Det er en fare for ytringsfriheten. Kritikken hans av mainstream media mener jeg også gjelder her hjemme, da jeg som Peterson mener viktige prinsipper er blitt forlatt til fordel for politisk aktivisme.

Han anerkjenner at professorens politiske ståsted resonnerer godt med høyresiden i politikken. I dette mener han også ansvarliggjøring av individet befinner seg, noe han mener er nok en årsak til at den kanadiske professoren er så tiltalende for mange unge menn.

- I dag ser vi en mangel på nettopp ansvarliggjøring av individet. Peterson snakker nettopp om at man må ta kontroll, ansvar og rydde opp i sitt eget liv. I dag finnes det en unnskyldning eller en forklaring på alt, en «Det er synd på meg»- aksept.

- Skaper orden i tankene

- Jeg er mer interessert i Petersons eksistensielle synspunkter og er ikke så interessert i det politiske, men jeg likte foredraget, sier Sondre Masvie (20).

INTERESSANT: Maria Masvie (25) og broren Sondre Masvie (20) synes Petersons foredrag var interessant. Foto: John Terje Pedersen.
INTERESSANT: Maria Masvie (25) og broren Sondre Masvie (20) synes Petersons foredrag var interessant. Foto: John Terje Pedersen. Vis mer

Han har lest den siste boka til Peterson og følger hans forelesninger på YouTube. Nå har han hørt på foredraget sammen med søsteren Maria Masvie (25).

- Hans religiøse ideer virker gjennomtenkte. De skaper orden i tankene og kan utvikle seg til en levemåte, sier Sondre. Han trekker fram den ene leveregelen å ikke lyve som eksempel. Om du virkelig går inn for at det du sier alltid skal være ekte, blir det en konkret endring.

- Jeg finner ham inspirerende og forfriskende. Hvis han ikke helt kommer på hva han skal si, tar han heller en pause før han finner det rette ordet, sier Maria.

Hun synes særlig hans synspunkter om mann- og kvinnerollen i dagens samfunn er interessante.

- Han tar tak i det at mange menn ikke helt vet hva de skal være lenger, det kan virke skremmende. Kvinner føler ofte de må gjøre mye mer for å bevise at de er like bra som menn, mens menn føler de må være like sensitive som kvinner. Det gir ikke rom for å være slik man egentlig er, sier Maria Masvie.

- Feminismen tar overhånd

- Peterson har nyttige observasjoner. Jeg er enig i at det er biologiske forskjeller mellom kvinner og menn, sier Harald Tjervåg (27).

ER FORSKJELLER: Kvinner og menn er forskjellige, mener Harald Tjervåg (27). Foto: John Terje Pedersen.
ER FORSKJELLER: Kvinner og menn er forskjellige, mener Harald Tjervåg (27). Foto: John Terje Pedersen. Vis mer

Han har fulgt professoren siden i våres.

- Er mannsrollen truet i dagens samfunn?

- Det kan hende at på noen områder tar feminismen overhånd. For eksempel ved kjønnskvotering der det ikke er gode grunner for det. I jobbsammenheng kan en søker som er mer egnet ikke få jobben fordi en indre egnet kvinne kvoteres inn. Menn er i noen tilfeller mer truet enn hva som er sunt.

- Man er blitt for sensitive, en skal tåle å være uenige. Det må være lov å mene ting som ikke er politisk korrekt, sier Tjervåg.