Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Seksuelle overgrep vanligst i nord

En av ti jenter i Finnmark utsatt for overgrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finnmark har den høyeste forekomsten av seksuelle overgrep, viser en rapport fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress - NKVTS.

Den viser at nesten en av ti jenter i løpet av det siste året hadde vært utsatt for overgrep. Det er over dobbelt så mange som i Hedmark. Oslo ligger på landsgjennomsnittet, på 6 prosent.

I snitt har seks prosent av alle 15 år gamle jenter opplevd seksuelle overgrep i form av enten voldtekt, beføling eller blotting.

10.klassingene har svart på en spørreundersøkelse i prosjektet «Voldsutsatt ungdom i Norge», og skulle svare på bl.a. spørsmål om vold de siste 12 månedene.

Seksuelle overgrep er ikke så vanlig blant gutter som blant jenter - to prosent av guttene hadde opplevd det. Gutter er derimot langt mer utsatt for vold fra jevnaldrende.

Drikker ofte

Mange jenter som er utsatt for seksuelle overgrep er også utsatt for annen type vold - både fra voksne og jevnaldrende.

Ungdom som er ofte beruset er mer utsatt for vold og seksuelle overgrep, sier rapporten.

- Vi vet ikke om ungdom drikker fordi de opplever sterke belastninger eller om de ved å drikke utsetter seg for fare, skriver forskning.no.

Sosiale problemer

Tenåringer som har foreldre med dårlig råd eller som er trygdet, er mer utsatt for vold og seksuelle overgrep. Ungdom som bor i fosterhjem er også en sårbar gruppe, samt ungdom med funksjonshemming.

Undersøkelsen viser også at de voldsutsatte har dårligere helse og mer psykiske plager enn andre.

Det er sosiolog Line Schou og barnepsykiater Gret Dyb som har skrevet rapporten. De mener det er viktig å følge barn og ungdom over tid for å få visst mer om vold og hvordan den virker.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media