Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drama i fransk kystby:

Seksuelt frustrert delfin skal ha terrorisert franske badegjester

Forbyr innbyggerne å bade.

TERRORISERES AV KÅT DELFIN: Den franske byen Landévennec har innført badeforbud etter at delfinen Zafar har skremt flere badegjester. Ingen av delfinene på bildet er den aktuelle delfinen som omtales i saken. Foto: NTB Scanpix
TERRORISERES AV KÅT DELFIN: Den franske byen Landévennec har innført badeforbud etter at delfinen Zafar har skremt flere badegjester. Ingen av delfinene på bildet er den aktuelle delfinen som omtales i saken. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En tur på stranda kan by på en rekke utfordringer - sand i trusa, glemt solkrem eller brannmaneter. Nå har innbyggerne i den franske kystbyen Landévennec fått en ny ting å bekymre seg for; en ensom delfin ved navn Zafar som terroriserer gjestene ved den lokale badestranda.

Zafar har holdt til i området i flere måneder, til de besøkendes store fornøyelse. Ifølge The Telegraph har han til og med latt folk bli med på svømmeturer, der de holder i finnen hans.

Nå har Zafars tilnærmelser fått en litt annen, og mer intim karakter.

SPLASH!: Det gikk ikke helt som forventet da Andrew Hill fra Australia skulle ut på padlebrettet sitt. En gjeng delfiner dukket opp, men det som skjer videre har fått nettet til å koke. Video: ViralHog Vis mer

Flere har blitt skremt, og meldt om at delfinen gnir seg mot mennesker og kajakker - tydelig seksuelt opphisset. Ved et tilfelle hindret han en svømmer fra å komme seg inn til stranda. En annen opplevde at Zafar løftet henne opp av vannet med nesa.

Ikke uvanlig

Den påtrengende atferden er ikke uvanlig for en delfin i Zafars situasjon, uten en flokk å forholde seg til, forteller forsker ved Dolphin Research Australia, Elizabeth Hawkins, til The Washington Post.

- Delfiner er sosiale dyr. Får de ikke tilfredsstilt behovet for sosial kontakt med sine egne, er det naturlig for dem å forsøke å skape bånd med mennesker, ofte gjennom seksuelle tilnærmelser, sier Hawkins.

Forbyr bading

Zafars forsøk på å stille sine seksuelle lyster har ikke bare falt i fisk, nå har borgermesteren i Landévennec, Roger Lars, forbudt bading nær kystlinja når Zafar blir observert i området, melder Oest-France.

Han sier til lokalavisa at han innførte forbudet for å «sikre at folk er trygge», etter delfinens skremmende oppførsel.

Ingen har så langt blitt skadd av Zafars tilnærmelser. Det har fått flere av de lokale innbyggerne til å utfordre badeforbudet, blant dem Erwan Le Cornec, som er advokat og som selv har stor glede av å bade med Zafar.

I et intervju med Le Telegramme sier han at det ikke kan vises til noen rapporterte ulykker i naturlig omgang mellom delfiner og mennesker. Han mener at folk bare må være forsiktige, og unngå å svømme med ham dersom man ikke er en god svømmer.

I et intervju med Ouest-France hevder han at borgermesteren ønsker å male et bilde av Zafar som en «fæl og uforutsigbar skapning, som sannsynligvis kommer til å drukne folk».

- Det vil endre den positive oppfatningen folk har av disse intelligente dyrene, mener han.

Ekspertene støtter forbudet

Flere eksperter, blant dem Elizabeth Hawkins, støtter borgermesterens forbud:

- En voksen delfin med denne oppførselen kan være veldig påtrengende, sier hun til The Washington Post.

- Det kan føre til at noen blir skadd, selv om det ikke er meningen fra delfinens side, fordi den ikke er bevisst på sin egen størrelse.

I tillegg er det en kjent trussel for delfiner å bli for godt vant med menneskelig kontakt, ettersom det svekker deres naturlige instinkter. Det gjør dem sårbare for potensielle farer som å bli truffet av båter eller mennesker som kan komme til å skade dem.

Å unngå menneskelig kontakt kan spare Zafar fra den trusselen.

HAI: En australsk kvinne skulle «bare» mate haiene da hun var om bord i en turistbåt i Perth, Australia. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!