Seksuelt tyranni i fosterhjemmet

TROMSØ (Dagbladet): Tre søsken i Troms vokste opp med fysisk mishandling og kom til et fosterhjem som ble et seksuelt tyranni. I går ble fosterfar dømt til fire og et halvt års fengsel og fostermor til tre års fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommen i Hålogaland lagmannsrett avtegner en fryktelig skjebne for tre barn som har måttet tåle mange overgrep og opplevd få gleder.

En bror og to søstre åpnet seg for hverandre flere år etter at de hadde flyttet fra fosterhjemmet. Gutten ble kriminell og narkoman og døde av en overdose før rettssaken.
Ei av jentene utviklet spiseforstyrrelser og alkoholmisbruk. Søsteren får behandling for psykiske problemer og lider av spiseforstyrrelser og søvnproblemer med mareritt. Retten mener at overgrepene i fosterhjemmet i vesentlig grad har forsterket søskenflokkens problemer.

Kynisk misbruk

- I skjerpende retning må det legges vekt på at barna var skadeskutte etter en meget problematisk oppvekst før de kom i fosterhjemmet, og at de derfor var særlig sårbare, heter det i dommen.

Fosterforeldre skal gi forsømte barn trygghet og optimisme. Søsknene fra Troms kunne ikke finne trøst eller søke tilflukt noen steder, fordi både fostermor og fosterfar var involvert i overgrepene.
- Særlig graverende er deres felles misbruk av to av fosterbarna under omstendigheter hvor de på en kynisk måte er blitt brukt som objekter til tilfredsstillelse av ektefellenes spesielle seksuelle preferanser, uttaler lagmannsretten.

Uthengt som løgnere

Fosterforeldrene har både i herredsretten og lagmannsretten avvist de alvorlige beskyldningene. Lagmannsretten mener de tiltalte har lagt stein til byrden for fosterbarna ved å framstille dem som løgnere.

Overgrepene startet ifølge dommen da fosterbarna var 11- 16 år. Beføling utviklet seg til samleier og masturbering hvor begge fosterforeldrene deltok. En av fosterdøtrene ble truet med at hun ville havne i fengsel dersom hun fortalte noen om det som skjedde.
Som regel hadde ekteparet nytt alkohol før overgrepene. Ifølge dommen skal fostersønnen også ha blitt skjenket alkohol før fosterfaren presset ham til å ha samleie med fostermoren. Gutten begynte å bruke rusmidler allerede som 10-åring. Lagmannsretten har skjerpet herredsrettens straffeutmåling. Retten bemerker at straffene ikke kan betegnes som strenge for så alvorlige sedelighetsforbrytelser. Men retten har lagt vekt på at forholdene ble avsluttet i 1989, før skjerpelsen av reaksjonsnivået i slike saker ble vedtatt.