Corona i Sør-Korea:

Sekt-utbrudd stenger ned by

Et trossamfunn i Sør-Korea, som omtales som en sekt, står i sentrum for et større utbrudd av coronavirus.

STORT SMITTEUTBRUDD: I et trossamfunn i den sørkoreanske byen Cheonan har svært mange medlemmer fått påvist coronaviruset de siste dagene. Foto: Yonhap / Reuters / NTB
STORT SMITTEUTBRUDD: I et trossamfunn i den sørkoreanske byen Cheonan har svært mange medlemmer fått påvist coronaviruset de siste dagene. Foto: Yonhap / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.12% Første dose: 78.93%

Sør-Korea registrerte onsdag 4116 nye smittetilfeller og med det ny døgnrekord, skriver The Guardian. I takt med de økende smittetallene legges også stadig flere alvorlig syke inn på sykehusene.

En av de større smitteklyngene knyttes til en nokså ukjent sekt i landbyen Cheonan, med sine 427 innbyggere, skriver Reuters.

Onsdag var det totalt 241 personer tilhørende sekten som hadde testet positivt for coronavirus, og landsbyen er satt i lockdown.

- Vi tror at dette er et utbrudd i stor skala, har det sørkoreanske smittevernbyrået KDCA sagt i en uttalelse.

TESTES: Myndighetene har iverksatt testing av trossamfunnets medlemmer, og onsdag hadde 241 personer testet positivt for coronaviruset. Foto: Yonhap / Reuters / NTB
TESTES: Myndighetene har iverksatt testing av trossamfunnets medlemmer, og onsdag hadde 241 personer testet positivt for coronaviruset. Foto: Yonhap / Reuters / NTB Vis mer

De fleste uvaksinert

Ifølge The Guardian er 79,1 prosent av Sør-Koreas 52 millioner innbyggere fullvaksinert. I trossamfunnet som nå opplever et større smitteutbrudd, skal imidlertid 90 prosent av tilhengerne være uvaksinert, ifølge Reuters. Sekten skal bestå av mange eldre personer, og bare 17 av de 241 personene som har fått påvist smitte, er vaksinert, ifølge nyhetsbyrået.

Hvorfor et så høyt antall personer ikke er vaksinert, er ikke kjent, men lokale myndigheter peker på det religiøse samfunnets holdninger til myndighetene som en mulig forklaring.

Sekten skal imidlertid ikke ha satt en stopper for at eldre og personer med underliggende sykdommer lot seg vaksinere, skriver Reuters.

INNLAGTE: Stadig flere blir innlagt med corona og andre luftveissykdommer på norske sykehus. Espen Rostrup Nakstad kaller situasjonen vanskelig. Vis mer

Forbudt ritual

Ifølge nyhetsbyrået er ikke trossamfunnet offisielt registrert som en sekt, men pastoren deres er kjent for å utføre et ritual som innebærer «å legge hånd på øyne». Med dette menes et ritual hvor pastoren tar på øynene for å fordrive ikke-religiøse lyster, forklarer leder Jung youn-seok ved en tenketank med fokus på sekter til Reuters.

- En slik handling er ekstremt farlig og har ingenting med kristendommen å gjøre. Det er forbudt i sørkoreansk kristendom, sier Jung.

På 90-tallet skal den nåværende pastorens mor ha blitt kastet ut fra et kristent trossamfunn for å ha utført samme ritual, legger han til.

Det har ikke lyktes Reuters å få en kommentar fra menigheten.

KRISEPLAN: I Sør-Koreas hovedstad Seoul kan myndighetenes kriseplan bli innfør når som helst, ifølge statsministeren. Både antallet smittede og antallet innleggelser på sykehus har økt kraftig den siste tida. Foto: Anthony Wallace / AFP / NTB
KRISEPLAN: I Sør-Koreas hovedstad Seoul kan myndighetenes kriseplan bli innfør når som helst, ifølge statsministeren. Både antallet smittede og antallet innleggelser på sykehus har økt kraftig den siste tida. Foto: Anthony Wallace / AFP / NTB Vis mer

Sekt fikk skylda

I starten av coronapandemien var det en annen sørkoreansk sekt som fikk mye av skylda for at viruset spredte seg raskt.

I februar 2020 kunne over halvparten av landets 4000 smittetilfeller knyttes til medlemmer av sekten «Shincheonji Church of Jesus the Temple of the Tabernacle of the Testimony».

The New York Times skrev tirsdag at totalt 5000 smittetilfeller har blitt knyttet til sekten hittil i pandemien. Sekten har også blitt anklaget for å forhindre arbeidet med å slå ned smitten, fordi de ikke leverte en fullstendig medlemsliste til myndighetene.

Kriseplan på trappene

Den økende smitten i Sør-Korea kommer få uker etter at landet innførte gjenåpningsplanen «å leve med covid-19», som har som mål å heve de fleste restriksjonene.

I hovedstaden Seoul er situasjonen imidlertid kritisk nok til at statsminister Kim Boo-kyum mener kriseplanen kan innføres «når som helst».

Smittevernbyrået KDCA har uttalt at det kan bli aktuelt å innføre planen nasjonalt, dersom intensivkapasiteten overstiger 75 prosent.

Tirsdag var 586 coronapasienter klassifisert som alvorlig- og/eller kritisk syke innlagt på sykehus, skriver The Guardian. I hovedstaden er allerede 83 prosent av intensivkapasiteten i bruk, mens det nasjonalt ligger på 69 prosent.

Totalt har Sør-Korea hatt over 425 000 påviste tilfeller, og 3363 dødsfall i løpet av pandemien, ifølge Worldometer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer