- Sekten ødelegger barna

TROMSØ (Dagbladet): - Livet i Guds Menighet var et helvete på jord, sier Solfryd Eldorsen (50). Hun vokste opp i et miljø hvor det meste var synd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

i Guds Menighet var glede en last. Ungene ble isolert fra verden rundt. Evige pinsler var straffen for alle som ikke var med i menigheten.

Solfryd Eldorsen understreker at hevnlyst ikke er motivet når hun nå vil sette søkelyset på en sekt som får lov av statsråd Jon Lilletun til å etablere sin andre privatskole i Lofoten.
- Jeg tenker på ungene. De blir hjernevasket og indoktrinert, ute av stand til å forme sjølstendige tanker og utvikle respekt og toleranse. I dagens vanskelige verden trenger vi nettopp slike verdier for å dempe konflikter og forebygge krig og elendighet, sier Eldorsen.

Isolasjon

Barn fra Guds Menighet får ikke leke med eller møte verdslige barn utenom skoletida. Når de får etablere nok en skole, blir isolasjonen total.

- Dette er et overgrep både mot unger og lokalsamfunn, statsråden må sette seg inn i forholdene før han skriver ut sjekken, krever Solfryd Eldorsen.
Hun brukte mange år på å utvikle et harmonisk liv. I dag vil hun ikke fordømme Guds Menighet.

- Jeg respekterer dem som har sin tro, men krever respekt tilbake. Og barn må få være barn, på tvers av religiøse og andre skiller, mener hun.

Skyldfølelse

Solfryds barndom var preget av skyldfølelse og mange vonde tanker.

- Små unger har jo enorm respekt for sine foreldre. Alt var synd, og et liv i synd ble straffet med at du skulle brenne i helvete. Tenk deg hvordan det er å legge seg om kvelden for å sove, og så se denne skrekkvisjonen foran seg. Det var fryktelig, forteller Solfryd Eldorsen.

I dag har hun ingen kontakt med familiemedlemmer som ble igjen i Guds Menighet. Men hun snakker ofte med andre som har brutt ut og funnet et sjølstendig liv. De færreste tør stå fram, fordi belastningen er stor.

Varsko


- Men noen må rope et varsku på vegne av nye liv som kan bli ødelagt, mener Solfryd Eldorsen.

Vågan kommune, som nå kan få to privatskoler tilhørende Guds Menighet, har også protestert mot Lilletuns avgjørelse. I det enstemmige vedtaket fra formannskapet uttrykker lokalpolitikerne frykt for hva som kan skje bak menighetens vegger.

- Menigheten er skjermet fra offentligheten. Derfor er det vanskelig å oppdage vanskjøtsel eller dårlige familieforhold, påpeker formannskapet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer