- Sekten skulle ta barna mine

Svenske Eva flyktet fra polygamisekten i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 3. april startet en sju dager lang politiaksjon mot en ranchen til sekten Den fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige i Eldorado i Texas. Bevæpnet politi i pansrede kjøretøy tok seg inn og hentet ut mer enn 460 barn og drøyt hundre kvinner. Myndighetene har mistanke om seksuelle overgrep og mishandling av barna og tvangsgifte av unge jenter.

Svenske Eva skrek høyt da hun så nyheten på TV og bildene av sektlederen Warren Jeffs.

- Jeg ble helt kald innvendig da jeg så han. Jeg satt og måpte et øyeblikk før jeg skrek, sier hun til Expressen.

Expressen møter henne en måned senere og fortsatt skjelver Eva når hun snakker om sekten. Da hun var 25 år gammel forsøkte sekten å kidnappe barna hennes og selv flyktet hun fra en av sektens medlemmer.

- Hvis jeg ikke hadde flyktet ville datteren min blitt en av konene i sekten.

Eva vil fortelle sin historie for å advare andre om hvor farlig det kan være å involvere seg i sekter.

- Før man vet ordet av det er man innblandet. Selv om jeg kjempet mot, har det hatt konsekvenser flere generasjoner framover.

Ble kjent med misjonærer

FLYKTET: Den svenske kvinnen flyttet til USA da hun var 25 år. Hun flyktet fra landet etter at polygamistsekten forsøkte å bortføre barna hennes. Foto: Roger Karlzon/Expressen
FLYKTET: Den svenske kvinnen flyttet til USA da hun var 25 år. Hun flyktet fra landet etter at polygamistsekten forsøkte å bortføre barna hennes. Foto: Roger Karlzon/Expressen Vis mer

Den svenske kvinnen kom i kontakt med sekten da hun bodde hos slektninger i Minnesota i USA. Der møtte hun en mann, hun ble forelsket og de flyttet sammen. Men etter hvert begynte mannen å drikke og han ble voldelig.

- Den kjærligheten gikk det ikke an å bare kutte av da problemene dukket opp. Derfor var jeg postitiv når han begynte å omgås med to ordentlige menn fra kirken, forteller Eva.

De nye vennene var misjonærer fra Den fundamentale Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige. De var velkledde og høflige og fikk i løpet av et halvår mange av byens menn med i kirken.

- Han hadde flere kvinner som han planla å gifte seg med. Jeg var så sjalu og ulykkelig. Det var nedverdigende, men ingen hørte på meg. Det var hans plikt å bidra med så mange sjeler som mulig.

Eva forteller at sekten mener at alle menn er Guds stedfortreder på jorden. Hvis mannen gjør noe galt skyldes det at kvinnen hans ikke tror nok på Gud. Da Evas sønn var noen måneder gammel ville mannen skilles og dro avsted for å tjene sekten. Utvalgte medlemmer ble sendt til å bo sammen med sektlederen Rulon Jeffs og sønnen hans Warren i Utah.

- De var veldig interessert i datteren min som bare var fire år gammel. De mente hun kunne føde mange barn.

Rundjult i Montana

En dag Eva var hjemme med barna som da var ett og fire år, kom en mann fra sekten på besøk.

- Sekten skulle ta barna mine

- Han var rundt 30 år og gift med en jente som var 16 og allerede hadde født tre barn. Han sa at jeg måtte bli med og hjelpe mannen min som hadde vært utsatt for en ulykke, sier hun.

Sektmedlemmet sa de allerede hadde ordnet barnevakt og Eva var for redd til å protestere. Da de kom inn i bilen endret mannen holdning og truet Eva med at hun aldri ville se sine barn igjen i live hvis hun ikke gjorde som han sa.

Etter et døgn i bilen kom de fram til et hus i Montana. Da Eva ikke ville gå ut av bilen begynte mannen å slå. Han fortalte at sekten hadde tatt barna hennes og at mannen hadde skrevet under på alle papirer. De skulle sendes til Warren Jeffs.

- Inne i det tomme huset ble jeg rundhjult. Jeg trodde jeg skulle dø.

Men da mannen gikk på do i kjelleren klarte Eva å flykte.

- Jeg fikk en eneste tanke i hodet: at hvis jeg vil overleve må jeg ta sjansen nå.

Eva klarte å krype ut av huset og inn i bilen. Hun kjørte hele natten til den lokale sheriffen, som klarte å hente begge barna. Datteren var i god behold, mens sønnen skrek uavbrutt.

- Han hadde på seg bleier som han hadde hatt i flere dager. Hele underlivet var et stor åpent sår.

Eva og sønnen fikk behandling på sykehus i flere dager før hun klarte å komme seg på flyet til Sverige. Et halvt år etter at hun kom hjem fikk hun høre at to menn gikk rundt i hennes tidligere hjemby i USA og spurte hvor hun var.

- De ringte min mor og sa at de aldri skulle slutte å lete. Jeg var livredd i flere år, sier Eva.

UNGE MØDRE: Av 53 jenter mellom 14 og 17 år som ble hentet ut av sekten, er hele 29 av dem mødre og to av jentene er gravide. Myndighetene i Texas mener det er et bevisst mønster i sekten.
FENGSLET: Sektlederen Warren Jefs er <a href=http://www.dagbladet.no/nyheter/2007/09/26/513207.html>dømt for medvirkning til voldtekt</a> og for å ha tvangsgiftet en 14 år gammel jente bort til en 19-åring.