Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sektleder anklages for drap

Sør-Korea er hardt rammet av coronaviruset, og nå krever myndighetene i Seoul etterforskning av Shincheonji-sekten.

DAEGU: Soldater kledd i beskyttelsesdrakter sprayer en av Shincheonji-sektens kirker i Daegu i Sør-Korea med desinfiserende midler for å hindre spredning av koronaviruset. Foto: Lee Moo-ryul / AP / NTB scanpix
DAEGU: Soldater kledd i beskyttelsesdrakter sprayer en av Shincheonji-sektens kirker i Daegu i Sør-Korea med desinfiserende midler for å hindre spredning av koronaviruset. Foto: Lee Moo-ryul / AP / NTB scanpix Vis mer

Mot slutten av februar ble det kjent at en sørkoreansk religiøs sekt viste seg å være et ynglested for viruset COVID-19, altså coronaviruset.

Trossamfunnet «Shincheonji Church of Jesus the Temple of the Tabernacle of the Testimony» ble knyttet til 30 av de da 53 nye smittetilfellene i landet, skrev BBC 20. februar.

Siden den gang har situasjonen eskalert.

CORONAVIRUS: Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ved WHO ber land om å ta grep i kampen mot Coronaviruset. Video: AP. Vis mer

Flere tusen smittede

Utbruddet i Sør-Korea er et av de verste i verden. Det er hittil registrert over 4000 smittetilfeller og 21 dødsfall i landet, hvorav halvparten skal involvere medlemmer av Shincheonji-sekten.

Sørkoreanske myndigheter tror 60 prosent av landets smittetilfeller er koblet til sekten, spesielt en avdeling i byen Daegu, og at antallet smittede blant medlemmene vil øke, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

Nesten alle 239 000 følgerne har blitt testet, og nesten 9000 har vist symptomer, ifølge myndighetene.

Grunnleggeren og lederen av sekten, Lee Man-hee, har blitt pågrepet. Han har selv blitt testet for viruset, og har vært i karantene i sitt hjem i Gyeonggi-provinsen i påvente av resultatet.

Anklages for drap

Nå krever myndighetene i Seoul at Lee og 12 andre lederskikkelser i sekten etterforskes. Lederen risikerer å bli siktet for drap.

De er anklaget for drap og brudd på smittevernloven etter å ha skjult navnet på noen av sektens medlemmer mens myndighetene forsøkte å spore hvordan viruset spredte seg.

Ifølge myndighetene smittet de hverandre i kirken i byen Daegu i forrige måned, før viruset spredte seg derfra til hele landet.

- De har nektet å teste seg for viruset, og de har ikke gjort andre tiltak for å få sine troende til å samarbeide med myndighetene for å forhindre spredningen, sier myndighetene i Seoul ifølge Yonhap.

Anmeldelsen er ifølge BBC et resultat av den økende harmen i landet mot sekten. Lee Man-hee hevder at han selv er Messias og at han skal ta med seg 144 000 troende til himmelen når dommedag kommer.

CORONA: Slik forbereder helsetjenesten seg på coronaviruset som kan føre til en epidemi i Norge. Video: Christian Wehus / Dagbladet TV Vis mer

Reiste fra Wuhan

En 61 år gammel kvinne som er medlem av sekten, var en av de første som var smittet av viruset. Hun nektet først å bli testet og var til stede på flere gudstjenester før hun testet positivt.

I en uttalelse søndag ba sekten myndighetene om å slutte å framstille dem som en kriminell organisasjon.

- Vi jobber med regionale myndigheter så godt vi kan for å forhindre spredningen av COVID-19.

Kim Shin-chang, direktør for internasjonale oppdrag i trossamfunnet, hevder overfor CNN at medlemmene har samarbeidet med myndighetene for å kontrollere utbruddet.

Ifølge TV-kanalen skal Sør-Koreas justisdepartement forrige uke ha uttalt at 42 medlemmer av sekten hadde reist fra Wuhan, selve episenteret for viruset i Kina, til Sør-Korea siden juli. Mange av disse kan ha brakt med seg viruset hjem om de reiste i tiden da utbruddet startet og spredte seg, påpeker CNN.

Kim hevder at ingen skal ha reist fra Wuhan siden november, og påpeker at utbruddet begynte i desember.

- Dette får meg til å lure på om de prøver å overdrive koblingen eller mulig flytte ansvaret over på Shincheonji, sier han.

DIREKTØR: Kim Shin-chang, direktør for internasjonale oppdrag i trossamfunnet, avbildet under et intervju med nyhetsbyrået AFP. Foto: Jung Yeon-je / AFP
DIREKTØR: Kim Shin-chang, direktør for internasjonale oppdrag i trossamfunnet, avbildet under et intervju med nyhetsbyrået AFP. Foto: Jung Yeon-je / AFP Vis mer

Smitte og dødsfall

Antall døde av coronaviruset har passert 3000. Over 88 000 mennesker er på verdensbasis smittet av viruset og er spredt til over 60 land etter at det først ble oppdaget i Kina i fjor.

Kinesiske myndigheter melder mandag om 42 nye dødsfall, alle i Hubei-provinsen. Etter at det ble meldt om en økning i antall tilfeller i Kina søndag, melder myndighetene om 202 nye smittetilfeller. Det er den laveste økningen siden slutten av januar.

Myndighetene i USA bekrefter søndag at en ny amerikansk statsborger, en mann, er bekreftet død av viruset. Én i USA har dødd av viruset tidligere, også han i delstaten Washington.

Flere amerikanske delstater har meldt om virustilfeller de siste dagene. Søndag kveld bekreftet myndighetene i Florida at det også er bekreftet to tilfeller der, skriver ABC News. New York har også fått sitt første tilfelle av viruset.

Det er registrert 19 smittetilfeller i Norge, blant annet fem ansatte ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus.

Den første ansatte som ble påvist smitte hadde vært på en flyplass i et utbruddsområde i Italia. Da personen opplyste sykehuset om å ha registrert symptomer natt til tirsdag, fikk vedkommende beskjed om at det ikke var nødvendig med testing.

Sykehuset har seinere erkjent at dette var en «veldig uheldig avgjørelse».

Hele Norges coronakart