- Sektleder skutt mens han tryglet om tilgivelse

Ifølge video fra arresten. Menneskerettighetsorganisasjoner sjokkert over myndighetenes framferd mot «Nigerias Taliban».

JAKTER ISLAMISTISK SEKT: En bygning i den nordlige byen Maiduguri står i brann etter at medlemmer av den islamistiske sekten Boko Haram har lagt på flukt. Mellom 400 og 600 er drept siden uroen startet forrige søndag. Foto: AFP/SCANPIX
JAKTER ISLAMISTISK SEKT: En bygning i den nordlige byen Maiduguri står i brann etter at medlemmer av den islamistiske sekten Boko Haram har lagt på flukt. Mellom 400 og 600 er drept siden uroen startet forrige søndag. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Mellom 400 og 600 mennesker er drept i voldsbølgen som har herjet Nord-Nigeria siden søndag.

I et kontant forsøk på å stanse den islamistiske sekten Boko Haram, som står bak volden, har den nigerianske hæren arrestert og drept flere medlemmer av sekten.

Nå kommer det meldinger om at sektens leder, Mohammed Yusuf (39), er skutt og drept. Omstendighetene rundt drapet på sektlederen er svært uklare og de offisielle forklaringene spriker.

- Skutt under tilståelsen
- Mohammed Yusuf ble drept av sikkerhetsstyrker da han prøvde å rømme, sier visepolitisjef i delstaten Borno, Moses Anegbode, til nigeriansk fjernsyn.

En BBC-journalist har imidlertid fått tilgang på to videoer. Den ene viser Yusuf som tilstår og sier han angrer sine handlinger.

- Det neste øyeblikket viser videoen at han blir skutt...De viser liket av ham, sier BBCs reporter.

En politimann sier til nyhetsbyrået AFP at Yusuf ble skutt «mens han tryglet om tilgivelse».

Den 39 år gamle sektlederen ble arrestert i løpet av gårsdagen, angivelig mens han skjulte seg i svigerforeldrenes geiteinnhegning.

Dødsstraff uansett
- I det nigerianske rettssystemet hadde han ligget an til å få dødsstraff uansett. Han ville blitt stilt for retten, tiltalt for forræderi, og da er det ikke så mye å forhandle om, sier Fafo-forsker og Nigeria-kjenner Morten Bøås til Dagbladet.

Human Rights Watch fordømmer drapet på Yusuf og karakteriserer det som «sjokkerende» og «ulovlig».

- Det ulovlige drapet på Yusuf i politiarresten er et sjokkerende eksempel på forakten nigeriansk politi har for loven, sier Eric Guttschuss i menneskerettighetsgruppen til nyhetsbyrået Reuters.

Spørsmålet nå er om drapet på Yusuf vil utløse flere voldelige aksjoner eller om hærens offensiv har vært nok til å stanse uroen i det nordlige Nigeria.

Dommedagssekt eller martyrer
Mye vil avhenge av hvordan myndighetene i Afrikas mest folkerike land vil respondere, mener Fafo-forsker Morten Bøås.

- Det er avgjørende hvordan den nigerianske regjeringen kommer på banen. Om de bidrar til gjenoppbygging i områder med ødeleggelser og med kompensasjon til etterlatte.

- Velger de å ignorere situasjonen, vil det bli vanskeligere for de religiøse lederne å bidra til forsoning, sier Bøås.

- Dette får betydning for hvilke historier som kommer til å sette seg igjen i lokalbefolkningens minne. Er det en dommedagssekt som det gikk over styr for, eller vil det utvikle seg til å bli en martyrhistorie, spør Nigeria-kjenneren.

Et hjemmeavlet barn
Bøås mener framstillingen av sekten Boko Haram som Nigerias svar på Taliban er betydelig overdrevet.

Boko Haram og nigerianske Taliban er kallenavn andre har gitt sekten. Boko Haram betyr rett og slett «vestlig utdanning er synd» på det lokale Hausa-språket.

- Forklaringen på at Boko Haram vokste seg relativt stor ligger i valget for to år siden. Det pågikk massivt valgfusk over hele landet. Den mislykkede innføringen av demokrati har bidratt til økende polarisering mellom nord og sør og mellom kristne og muslimer, men det er økonomiske skillelinjer som er den underliggende faktoren her, ikke religion, sier Bøås.

- Boko Haram er et hjemmeavlet barn og et uttrykk for en dysfunksjonell stat.

Oljen utgjør 20 prosent av Nigerias BNP og 65 prosent av inntektene over statsbudsjettet er oljerelatert. Disse oljepengene har i liten grad kommet den muslimske befolkningen i nord til gode.

DREPT: En lokal politimann undersøker et antatt medlem av Boko Haram som er blitt skutt. I går ble lederen av sekten skutt mens han var i politiets varetekt. Foto: AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI/SCANPIX
DREPT: En lokal politimann undersøker et antatt medlem av Boko Haram som er blitt skutt. I går ble lederen av sekten skutt mens han var i politiets varetekt. Foto: AFP PHOTO/PIUS UTOMI EKPEI/SCANPIX Vis mer