Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sektledere fengslet for overgrep

Chilensk politi har pågrepet sju av lederne i den lukkede tyske Dignidad-kolonien, og etterforsker dem nå for barnemishandling og drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den chilenske dommeren Hernan Gonzalez nektet onsdag å løslate de sju fra varetekt, med henvisning til at de utgjorde «en fare for samfunnet».

Blant de fengslede er Hartmut Hopp, nærmeste medarbeider av koloniens leder, Paul Schäfer, som selv har gått under jorda.

De sju lederne for den 1300 kvadratkilometer store kolonien i Andesfjellene, der det angivelig bor mellom 350 og 400 tyskere, meldte seg selv for politiet tirsdag kveld, noen timer etter at Gonzalez hadde utstedet arrestordre på dem og tre andre.

Tyske nazister

Colonia Dignidad ble grunnlagt i 1961 av tyske flyktninger, angivelig nazister fra annen verdenskrig, og skal ha blitt benyttet som hemmelig tortursenter for politiske fanger under Augusto Pinochets regime i årene 1971 til 1990.

Kolonien har i årevis vært i politiets søkelyset i forbindelse med anklager om pedofile overgrep mot barn.

77 år gamle Paul Schäfer var selv nazist, og har vært ettersøkt av chilensk politi siden 1996, anklaget for sexovergrep mot såvel barn som voksne. Han er også mistenkt for omfattende skattesnusk.

Drapsmistenkt

Både tidligere koloni-medlemmer og lokale chilenske bønder og deres barn som har hatt arbeid og skolegang i kolonien, står bak anklagene om sexovergrep.

Hartmut Hopp og en av de øvrige varetektsfengslede mennene mistenkes også for å ha stått bak drapet på Teresa Viveros i 1998, moren til to av Schäfers angivelige ofre.

I mai 1998 beleiret chilensk politi Colonia Dignidad i 40 dager, i et forgjeves forsøk på å pågripe Schäfer.

(NTB-AFP-DPA)