Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sektledere siktet for tortur av barn

De skal blant annet ha påført barn elektrosjokk i Chile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den beryktede sektlederen Paul Schäfer (84) er siktet for seksuelt misbruk av 26 mindreårige. Tirsdag ble Gisela Seewald, den lukkede tyske kolonien Colonia Dignidads tidligere lege, siktet for vold og tortur mot barn, melder Politiken.Seewald skal ha innrømmet i avhør at hun i årevis har utsatt barn for elektrosjokk.


- Hun fulgte Paul Schäfers filosofi om å holde barna adskilt fra familiene deres, og undertrykke deres kjønnsdrift, uttalte forhørsdommer Jorge Zepeda, ifølge Politiken.

Lukket nazi-samfunn

En koloni av tyskere skapte det lukket samfunnet Colonia Dignidad etter at Schäfer slo seg ned 40 mil sør for Chiles hovedstad Santiago i 1961.

Ifølge Politiken minnet samfunnet lite om et mønstersamfunn som legen mente å opprette. Allerede i 1961 var Schäfer på flukt fra tyske myndigheter. De mistenkte ham for seksuelt misbruk av barn.

Offisielt hevdet han at han ville danne en koloni som skulle leve et «urkristent liv i det velsignede land». De omtrent 400 innbyggerne levde av landbruk gruvedrift og handel.

Sektens medlemmer skal ha blitt utsatt for vold, ydmykelser og elektriske sjokk. I tillegg ble de medisinert som en del av torturen.

To tidligere sektmedlemmer har fortalt at de ble utsatt for tortur i en av koloniens kjellere, akkompagnert av Wagner-musikk.

«VERDIGHETENS KOLONI»: Det lukkede tyske samfunnet Colonia Dignidad ble startet i Chile i 1961. Tidligere i år tok chilenske myndigheter kontroll over området, etter at det har blitt avdekket mishandling og overgrep igjennom flere tiår. Den kvinnelig legen Gisela Seewald ble tiltalt for tortur mot barn denne uken. Foto: Reuters
«VERDIGHETENS KOLONI»: Det lukkede tyske samfunnet Colonia Dignidad ble startet i Chile i 1961. Tidligere i år tok chilenske myndigheter kontroll over området, etter at det har blitt avdekket mishandling og overgrep igjennom flere tiår. Den kvinnelig legen Gisela Seewald ble tiltalt for tortur mot barn denne uken. Foto: Reuters Vis mer

I tillegg er det kommet påstander om at lederne i sekten eksperimenterte med medlemmene for å avle fram en mennesketype med blondt hår og blå øyne, hevder den chilenske senatoren Jamie Naranjo.

Da Schäfer ble tatt av chilensk politi tidligere i år, hadde han vært på flukt fra politiet i åtte år.

Krigsbakgrunn

Paul Schäfer var korporal i den tyske hærens sanitet under nazitida. Etter krigen ble han baptistprest og leder for en karismatisk menighet. Da han kom til Chile, hadde han følge av et hundretalls voksne og barn fra det tidligere Vest-Tyskland.

Flere i følget skal ha vært høytstående nazister på flukt fra krigsoppgjøret. Sekten levde på et 1300 kvadratkilometer stort område som Schäfer kjøpte, og få utenforstående fikk komme inn.

Fem år etter oppstart kom de første anklagene om at Schäfer misbrukte smågutter.

Landets myndigheter ga i årevis mer eller mindre blaffen, og han skal ha samarbeidet med det hemmelige politiet under militærdiktaturet til Augusto Pinochet. Det hemmelige politiet benyttet Colonia Dignidad som tortursenter for sine politiske fanger.

Sekten skal også ha samarbeidet med andre høyre-ekstreme grupper.

Anklages av tidligere medlemmer

I tillegg til å bli stilt for retten sammen med Schäfer, risikerer lederne å bli saksøkt av tidligere sektmedlemmer som hevder de har blitt mishandlet.

Politiet leter også etter skjulte graver. Flere politiske fanger og barn skal ha forsvunnet i årene etter at kolonien ble grunnlagt.

BERYKTET SEKTLEDER: Den tidligere nazi-soldaten og sektlederen Paul Schaefer ble pågrepet i Argentina og utlevert til Chile i mars i år.
BLE MISHANDLET: Barna i Colonia Dignidad. Dette bildet av jentene i kolonien er fra 1997.
ARISK SAMFUNN: En kvinne sykler en tur på det 1300 kvadratkilometer store området som var ment å være et «idealsamfunn».
LETER ETTER DØDE: Chilensk politi mener politiske fanger og barn har blitt borte i den tyske kolonien.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!