PÅ RØMMEN: Etter at sektlederen Lyle Jeffs (i forgrunnen) kom seg ut av fotlenka og stakk av fra husarresten i juni, har politiet lett etter ham. Nå røper FBI hvordan han klarte å komme seg ut av fotlenka. Foto: NTB Scanpix
PÅ RØMMEN: Etter at sektlederen Lyle Jeffs (i forgrunnen) kom seg ut av fotlenka og stakk av fra husarresten i juni, har politiet lett etter ham. Nå røper FBI hvordan han klarte å komme seg ut av fotlenka. Foto: NTB ScanpixVis mer

Sektlederen med flere koner brukte olivenolje for å rømme fra FBI

Nå jakter politiet igjen på lederen av en beryktet flerkoneri-sekt i Utah.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mindre enn to uker etter at han ble overført fra fengsel til husarrest med fotlenke 9. juni i år, rømte Lyle Jeffs, lederen av en Mormon-sekt i Utah i USA.

Nå røper FBI hvordan Jeffs, som fikk være i hjemmearrest mens han ventet på at en svindel-sak mot ham skulle opp for retten, unnslapp politiets klør uten at alarmen gikk av.

Det melder The Guardian.

Fant fotlenka tilgriset av olje

I utgangspunktet skulle man nemlig tro at det var nærmest umulig å komme seg ut av en fotlenke uten å bli oppdaget.

Men da politiet oppsøkte boligen til Jeffs bare dager etter at han ble overført fra fengsel til hjemmearrest, fant de nemlig fotlenka tilgriset med en form for smøremiddel.

SEKTLEDER: Lyle Jeffs, her etter at han ble arrestert i februar i år. Foto: FBI / NTB Scanpix
SEKTLEDER: Lyle Jeffs, her etter at han ble arrestert i februar i år. Foto: FBI / NTB Scanpix Vis mer

- Det var bevis i boligen hans som tilsier at han har brukt en form for smøremiddel til å komme seg ut av fotlenka, og vi antar at det var olivenolje, sier Sandra Yi Barker, FBI-talsperson, ifølge The Guardian.

Talspersonen sa at det var skade på fotlenka da politiet fant den, men at skadene ikke var store nok til at en alarm ble utløst.

Talte mot overføringen

Påtalemyndighetene i saken mot Jeffs var kritisk i forkant av domstolens beslutning om å overføre han fra fengsel til husarrest. De gikk til og med ut ba domstolen om å ikke overføre Jeffs til hjemmesoning fordi de mente det var en overhengende fare for at han kunne stikke av.

GUDS ORD: Warren Jeffs, bror av Lyle Jeffs, var FLDS' leder i mange år før han ble fengslet. Medlemmene av sekten trodde han formidlet guds egne ord til dem. Foto: AP / NTB Scanpix
GUDS ORD: Warren Jeffs, bror av Lyle Jeffs, var FLDS' leder i mange år før han ble fengslet. Medlemmene av sekten trodde han formidlet guds egne ord til dem. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Men det er trolig lite trøst for påtalemyndighetene i Utah, at det viste seg at de hadde rett.

Lyle Jeffs er en av lederne i flerkoneri-sekten som blir kalt FLDS i Utah. FLDS er en forkortelse for «Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saint», altså en fundamentalistisk utbrytergruppe fra mormoner-kirka.

Skal ha svindlet for millioner

Jeffs var én av elleve FLDS-ledere som i februar ble arrestert og siktet for million-svindel. Sammen med de andre pågrepne, skal Jeffs ha ulovlig tilegnet seg matkuponger for flere millioner dollar.

Det var Lyle Jeffs bror, Warren Jeffs, som i mange år ledet sekten. Lyle tok imidlertid over gruppa da Warren ble dømt for seksuelle overgrep, og skal ha giftet seg med jenter så unge som tolv år gamle. Warren Jeffs ble idømt en livstidsstraff for forholdene.

Lyle Jeffs skal i likhet med andre menn i samme sekt, ha flere koner. Hvor mange, og hvor gamle de er, er imidlertid uvisst.

Ifølge The Guardian skal medlemmene av FLDS-sekten tro at Warren Jeffs videreformidlet guds ord. Da Warren ble fengslet, skal guds ord også ha gått gjennom Lyle.

Lyle Jeffs forsvarer skal ikke ha ønsket å kommentere saken overfor The Guardian.

VENTER PÅ VERDENS UNDERGANG: En religiøs sekt skjulte seg i en grotte i påvente av at verden skal gå under. Med seg hadde de barn ned til ettårs-alderen. Vis mer