Sektlederen smiler på bildene, men det er et spill for galleriet

Etter to uker skjønte 17-åringen at moren og kristensekten hadde kidnappet henne.

ARRESTERT: Shin Ok-ju ble arrestert i august. Den tidligere sektlederen skal i en årrekke ha utsatt sine følgere for vold og brutale ritualer. Foto: Grace Road Church
ARRESTERT: Shin Ok-ju ble arrestert i august. Den tidligere sektlederen skal i en årrekke ha utsatt sine følgere for vold og brutale ritualer. Foto: Grace Road Church Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Dagbladet skrev i august om den sørkoreanske pastoren og sektlederen Shin Ok-ju som ble arrestert etter å ha utsatt sine følgere for vold og brutale ritualer.

Shin og tre andre lederskikkelser i den kristne «Grace Road Church» ble pågrepet da de landet på Incheon-flyplassen i Seoul. Da hadde hun returnert til hjemlandet etter å ha tilbrakt flere år på Fiji.

Nå begynner det å komme historier om hva som foregår i de lukkede sektmiljøene som florerer i Sørøst-Asia.

Britiske The Guardian har snakket med en av dem som har opplevd livet på innsida.

Kidnappet

Den anonymiserte kvinnen forteller at hun var 17 år da hun reiste fra sitt hjem i Chicago til Sør-Korea sammen med sin mor. Bakgrunnen for reisen var at 17-åringen var tatt for å røykte marihuana. Tanken var at hun skulle møte sin sørkoreanske familie og få litt avstand fra sine amerikanske venner.

Men turen ble alt annet enn det 17-åringen ble forespeilet.

To uker etter at de ankom Sør-Korea, tok moren henne med til Grace Road Church i Gwacheon sør for hovedstaden. Her tilbrakte de først en helg, så en hel uke. Etter to uker skjønte datteren at hun i praksis hadde blitt kidnappet.

Moren tok fra henne angstmedisinen hennes, laptopen hennes og telefonen hennes, og sørget slik for at all kommunikasjon med omverdenen opphørte.

På et tidspunkt nektet hun å delta på de fem timer lange prekenene som Shin holdt i det samme bygget, men det førte bare til at hun ble slept ned foran sektens leder i det samme rommet hvor det ble gjennomført fysiske avstraffelser.

- Hun skjelte meg ut, og fortalte meg hvilken ond person jeg var. Hun sa at jeg måtte akseptere hennes budskap, og at jeg kom til å ende i helvete. Jeg så på moren min og forsøkte å signalisere til henne at jeg trengte medisinen min, men hun bare ignorerte meg, sier hun til The Guardian.

Spill for galleriet

Utad virker Grace Road Church som et ordinært kristent samfunn der bibelens lære og kristne verdier har forrang.

Lederen Shin Ok-ju ser glad og imøtekommende ut på hjemmesidene deres, men både 17-åringens og andre beretninger forteller en annen historie.

Den britiske storavisa har flere videoer der Shin selv utøver vold mot sine følgere i form av slag mot ansiktet.

Det er også videoer der hun oppfordrer familier til å utøve vold mot hverandre som en form for renselse.

Aldri sett henne igjen

Den da 17 år gamle jenta klarte til slutt å unnslippe området hvor de bodde, og tok seg til en nærliggende dagligvareforretning, der hun fikk kontaktet søsteren sin i USA. Dagen etter kom både søsteren og faren for å hente henne.

Men problemene stoppet ikke der.

Det viste seg at moren hadde ødelagt passet hennes, og da familien fikk bestilt en billett til henne via ambassaden, viste det seg at moren hadde kansellert denne da de kom til flyplassen.

Også etter at hun kom tilbake til USA har hun slitt med seinvirkninger etter oppholdet hos sekten. Hun har blitt diagnostisert med posttraumatisk stress, og ble innlagt på sykehus etter å ha skadet seg selv.

Etter episoden med selvskadingen, tok moren kontakt med henne på sykehuset. Hun sa ifølge The Guardian at de som tar sitt eget liv fortjener å havne i helvete.

- Hvordan kan noen si noe sånt til sitt eget barn? Hun ble totalt forandret, sier hun.

Hun har ikke møtt moren sin siden den dagen hun rømte. Det er antatt at hun fortsatt befinner seg i Sør-Korea eller på Fiji med sektens medlemmer.

Vanlig

Vladimir Tikhonov, professor i Øst-Asia-studier, sa i august til Dagbladet at det finnes tusenvis av små religiøse grupperinger i Sør-Korea.

- Saker med slike religiøse bevegelser, som er voldelige og kontrollerende, er veldig vanlig. Det har skjedd siden 1920-tallet. Det finnes ikke bare i Sør-Korea og får generelt lite oppmerksomhet i landet.

Han fortalte videre at autoriteten og makten til lederne i slike grupperinger ofte blir misbrukt. Dette skjer i mange land og særlig der det er sterke patriarkalske mønster. Det vil si der menn eller en mann hersker. Vold mot kvinner og barn er i den sammenhengen vanlig.

- I Norge er vi heldige fordi dette ikke er vanlig her. I andre land må man være forsiktig.

The Guardian har forsøkt å få en uttalelse fra Grace Road Church i forbindelse med saken om den 17 år gamle jenta.

De har ikke kommet med noe svar på avisas henvendelser, men har tidligere kommentert at seanser hvor sektmedlemmer blir slått er «korrekt i henhold til bibelen» og at det er en «offentlig korreksjon» av medlemmer som har syndet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer