Sekunder etter katastrofen

Amatørfotograf filmet i Beichuan like etter jordskjelvet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Mens Kina fortsatt er i landesorg etter jordskjelvet som trolig tok livet av opptil 50 000 mennesker for ni dager siden, har nyhetsbyrået Reuters fått i hende en amatørvideo som viser Beichuan bare sekunder etter at hovedskjelvet rammet byen, som ble totalt ødelagt.

De svært sterke bildene fra byen, som lå ved skjelvets episenter, viser innbyggere i sjokk, dekket av støv, og kameramannen har vanskelig for å holde kameraet stødig fordi grunnen rister.

Så rystes byen igjen av et kraftig etterskjelv som slår ut kameramikrofonen, og innbyggerne kan bare se på mens ytterligere bygninger raser sammen.

Fanget i teater

Hjerteskjærende scener finner sted utenfor et teater der ei gruppe barn har framført et stykke da skjelvet rammet. Skadde barn stavrer seg ut av ruinene, eller blir båret ut av fortvilte foreldre.

Tusenvis av overlevende samler seg i gata og på åpne plasser. Der blir de bedt om å fjerne seg, i fare for ytterligere etterskjelv.

På en sammenrast skole roper tre små gutter om hjelp:

- Det er flere av oss her inne! Flere barn her! roper de, mens en redningsmann river ned et basketstativ for å komme dem til unnsetning.

Imens samler fortvilte foreldre seg utenfor.

Sekunder etter katastrofen

- Ungen min er der inne, roper en far i sjokk, mens redningsmannskapene og frivillige blant foreldrene gjør det beste de kan for å redde ut barna, med de hjelpemidlene de har tilgjengelig.

Ei jente som har mistet foten, er blant skolebarna som blir heist ned fra ruinene i tau. I andre sammenraste bygninger skimtes døde kropper.

Trolig 50 000 døde

Det offisielle dødstallet er så langt 32 500, men kinesiske myndigheter forventer at tallet vil komme opp i 50 000. Anslagsvis 220 000 mennesker er skadd, og ytterligere 9500 antas å ligge begravd under ruinene i Sichuan-provinsen.

I Beichuan-distriktet anslås det at 80 prosent av bygningsmassen er ødelagt, og etter alt å dømme blir byen ikke bygd opp igjen der den ligger nå, men flyttet til et nytt sted.

Mens selv nå, så lenge etter skjelvet, skjer mirakler; etter 195 timer liggende i ruinene ble i går en 60-årig kvinne i går brakt ut i live.