Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sekunder fra å bli meid ned av dødstoget

- Det kom plutselig fykende forbi, sier øyenvitne Anders Aabel.

KRASJET: Godsvognene sporet av og havnet i sjøen ved ved Statoils anlegg på Sjursøya i Oslo.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
KRASJET: Godsvognene sporet av og havnet i sjøen ved ved Statoils anlegg på Sjursøya i Oslo. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||• Les alt om togulykken på Sjursøya her

(Dagbladet): Øyenvitne Anders Aabel var bare sekunder fra å bli truffet av de løpske godsvognene som dundret ukontrollert gjennom Oslo, før ferden fikk en dødelig utgang ved Statoils anlegg på Sjursøya.

Tre personer er så langt bekreftet omkommet.

• Var du øyenvitne til ulykken? Har du informasjon, bilder eller video? Tips oss på sms/mms 2400, epost 2400@db.no eller telefon 24 00 00 00.

Sekunder unna- Vi var trolig den siste bilen som krysset skinnegangen på havna før toget kom. Hadde vi vært der noen sekunder senere ville vi kanskje havnet foran vognene, sier Aabel, en murer som kom kjørende til havna for å handle mørtel og sement.

- Rett etter kryssinga kjører vi parallelt med skinnene og vognene kommer plutselig fykende forbi. Vi holdt høy hastighet, rundt 50 kilometer i timen, og likevel forsvant det bortover som en skygge. Vi tenkte «dette er gærent» og skjønte det var løpsk, sier Aabel.

Han estimerer at det lokomotivløse settet fra CargoNet holdt rundt 125 kilometer i timen gjennom havneområdet.

SEKUNDER FRA: Murer Anders Aabel krysset skinnegangen i bil sekunder før vognene kom i høy hastighet. - Hadde vi vært der noen sekunder senere ville vi kanskje havnet foran vognene, sier han til Dagbladet. Foto: PRIVAT
SEKUNDER FRA: Murer Anders Aabel krysset skinnegangen i bil sekunder før vognene kom i høy hastighet. - Hadde vi vært der noen sekunder senere ville vi kanskje havnet foran vognene, sier han til Dagbladet. Foto: PRIVAT Vis mer

- Da smalt det. Vognene smalt først inn i noen biler, før det tok med seg en bygning. Jeg tror ikke den siste delen av sporet er i drift, og at vognene bare reiv med seg stoppemekanismene og noen betongblokker, sier Aabel.

- Bygningen er en stålkonstruksjon som raste langsomt. Alt gikk i saktefilm, sier han.

Han sier det ofte er mye biltrafikk i området, i tillegg til at det lagres store mengder flybensin ved skinnegangen der vognene kolliderte. Det var imidlertid ikke tilfelle i dag.

Les også: CargoNet: - Dette er forferdelig tragisk.

- Var kvestetPolitiet opplyser at minst fire personer er skadd, derav tre alvorlig. En person er meldt savnet, men redningsmannskaper kan ikke utelukke at flere er borte. Aabel var vitne til at én av ofrene ble tatt hånd om.

- De fant en kar som var i live. Jeg tror kona etterhvert kom. Han var kvestet, men i live, sier Aabel.

Han sier hjelpen var på stedet svært kort tid etter ulykken.

VILL FERD: Vognene løsnet ved Alnabru godsterminal. Vognene raste ukontrollert flere kilometer før ferden endte på Sjursøya.
VILL FERD: Vognene løsnet ved Alnabru godsterminal. Vognene raste ukontrollert flere kilometer før ferden endte på Sjursøya. Vis mer

- Det kom folk til med en gang. Etter noen minutter kom politiet og ambulanser. Det var veldig kjapt og godt gjennomført, sier Aabel.

- Kom i en jævla fart
Et annet øyenvitne, Mikael Nermann fra Sverige, jobber i firmaet Dachser og satt i en bygning like ved der det først sporet av ved inngangen til Sjursøya.

- Godstogene pleier å komme i sakte fart forbi her, men dette kom i en jævla fart. Jeg slkønte ikke hva det var.

- Plutselig hoppet den bakerste vogna i lufta og sporet av. Det dundra noe voldsomt, sier Nermann til Dagbladet.

Han forteller at han og kollegene løp ut av kontoret og bort til vrakene som lå strødd overalt.

- Den ene vogna traff en lastebil med en person i. Han fikk hjelp til å komme seg ut og fikk hjelp. Det gikk sinnssykt fort, og fra det smalt til det ble helt stille hadde det kanskje gått et par minutter bare, sier Nermann.

Ukjent årsakÅrsaken til at vognene løsnet på Alnabru, flere kilometer unna, og begynte å trille er ikke kjent. Jernbaneverket opplyser at de fikk melding om ulykken klokka 13.25.

STORE ØDELEGGELSER: Hovedredningssentralen var kjapt på plass med redningsbåter. Politi, ambulanse og brannmenn leter fortsatt etter én savnet person etter ulykken. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN
STORE ØDELEGGELSER: Hovedredningssentralen var kjapt på plass med redningsbåter. Politi, ambulanse og brannmenn leter fortsatt etter én savnet person etter ulykken. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN Vis mer

Lengden på vognsettet skal ha vært 450 meter. De eies av firmaet CargoNet, som sier de var tomme da ulykken inntraff.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!