Sekunder fra flykrasj

To spanske jagerfly var bare sekunder fra å krasje inn et passasjerfly fra Bin Air. Nestenulykken skjedde mellom Kristiansund og Ørlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jagerflyene deltok i den store luftøvelsen Nato Air Meet (NAM), som pågår på Ørlandet på Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag. Bin Air-flyet var på vei fra Værnes til Aberdeen i Skottland.

Nestenulykken, som fant sted mellom Kvernberget lufthavn i Kristiansund og Ørlandet, skal ifølge VG skyldes at de spanske jagerpilotene hadde stilt høydemålerne sine feil. Jagerflyene og passasjerflyet var bare én nautisk mil fra hverandre, eller om lag fire sekunder.

- Det er en del tekniske undersøkelser som gjenstår omkring dette, men det er åpenbart at de spanske flygerne har gjort en feil, sier kommandørkaptein Thom Knutstad ved NAMs pressekontor.

Han forteller at jagerflygerne klarte å manøvrere unna i siste liten. Ifølge Avinor hadde de to jagerpilotene heller ikke vært i kontakt med flykontrollen i Bodø, noe de er forpliktet til. Jagerflyene er nå satt på bakken av NAM-ledelsen.