- Sekunder fra krasj

Ved 16.10-tida i går ettermiddag måtte et Spanair charterfly med 230 passasjerer ombord avbryte landingen på Tromsø lufthavn. Årsak: Et småfly stod på rullebanen. Bakkemannskap fra SAS som så episoden hevder det var bare sekunder unna et sammenstøt mellom flyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Flere av passasjerene satt med hodet mellom bena. Jeg opplevde det som svært dramatisk, sier Magnar Stenberg.

- Vi var jo så og si helt nede på rullebanen, kanskje 10 - 20 meter over bakken. Det var en del som skreik da nesa brått pekte oppover igjen, sier Magnar Stenberg.

Flygelederne er av en helt annen oppfatning enn passasjerene:

- Småflyet landet først og brukte litt lenger tid på å taxe av banen enn det vi først regnet med. Vi ga derfor chartermaskinen beskjed om å avbryte landingen og ta en runde til. Vi ser ikke noe dramatisk i dette, opplyser vakthavende flygeleder, Halvar Myrseth. Han ser ingen grunn til å skrive noen rapport etter hendelsen.

Bakkemannskap fra SAS, som fulgte landingen, beskriver situasjonen noe annerledes.

- Hvorfor?

- Chartermaskinen var på vei inn for landing og var kanskje 15 - 20 meter over bakken. Airbus 310-flyet var allerede langt inne på rullebanen, da piloten ga full gass og snudde nesa oppover. Jeg vil anslå at det bare var sekunder om å gjøre at flyet hadde landet. Siden småflyet stod midt på rullebanen ville sjansen for en ulykke vært svært høy, sier en av de SAS-ansatte til Dagbladet.

Spanair-flyet var på vei fra Las Palmas med 230 passasjerer.

John Arntzen, passasjer, reagerer sterkt på opplysningen om at flygeleder ikke vil skrive rapport om episoden.

- Hvordan i all verden kan charterflyet fått landingstillatelse, når det allerede stod et fly på rullebanen, spør Arntzen.

<B>DRAMATISK:</B> - Vi var kanskje 20 meter over bakken og langt inne på rullebanen da piloten gav gass og satte oppover igjen, forteller John Arntzen.