Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sekunder seinere blir hun henrettet på kloss hold av Taliban

Sterk påminner om at Taliban fortsatt håndhever sin groteske lov like ved hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da den vestlige koalisjonen gikk til angrep på Afghanistan i kjølvannet av 11. september 2001 ble det forhatte Taliban-regimet raskt presset til å gå av.

Men Taliban står fortsatt sterkt i Afghanistan - over ti år etter invasjonen. Grupperingen benytter også stadig sjansen til å vise at de fortsatt kan spre skrekk og frykt i det krigsherjede landet.

Videoen du kan se i denne saken inneholder svært sterke scener fra landsbyen Qimchok like utenfor hovedstaden Kabul.

Nyhetsbyrået Reuters melder at videoen de har fått tak i opprinnelig var på tre minutter, og den viser en offentlig henrettelse av en kvinne, mens en hel rekke Taliban-menn fornøyd følger med.

Skytes flere ganger Kvinnen sitter alene på bakken før en mann går bort til henne og fyrer av flere skudd på kloss hold.

- Gud advarer oss mot å gå inn i utroskap, for det er ikke den rette veien. Etter Guds ordre skal hun bli henrettet, sier en mann i det skytteren går bort til kvinnen, skriver Reuters.

Så kommer skuddene. Dagbladet har valgt å sensurere denne sekvensen, men originalklippet viser hvordan kvinnen faller i bakken for så å bli skutt ytterligere tre-fire ganger i kroppen.

Ifølge den lokale politikeren Basir Salangi skjedde henrettelsen for en ukes tid siden. Landsbyen ligger ikke mer enn en times kjøretur unna hovedstaden Kabul.

- Kvinnen er ikke skyldig: Taliban er skyldige Videoen er altså en kraftig påminner om at Taliban-opprørere fortsatt håndhever sin egen, groteske lov. Slike offentlige henrettelser skjedde ofte da Taliban satt ved makta i Afghanistan.

- Da jeg så videoen måtte jeg lukke øynene. Kvinnen er ikke skyldig: Taliban er skyldige, sier provinsguvernør Salangi.

Taliban har ikke selv ønsket å kommentere hendelsen overfor Reuters, men kilder har bekreftet overfor nyhetsbyrået at mennene i videoen er Taliban-krigere.

Blant de viktigste målene for den vestlige invasjonsmakten har det vært å gjøre livet tryggere og bedre for afghanske kvinner. Likevel skjer altså slikt som dette over ti år etter invasjonen.

- Over ti år etter invasjonen og bare noen kilometer fra Kabul... Hvordan kunne dette skje foran alle disse personene?

- Villmenn Kvinnesaksaktivisten Fawzia Koofi blir sjokkert når Reuters viser henne videoen.

- Dette skjer under en regjering som hevder de har gjort så store framskritt for kvinners rettigheter, de hevder de har forandre kvinners liv, og da er dette uakseptabelt. Det er et enormt skritt bakover, sier Koofi.

Guvernør Salangi sier at to Taliban-krigere skal ha hatt et seksuelt forhold til kvinnen - trolig gjennom voldtekter - og at de besluttet å torturere og henrette henne for å få slutt på krangelen de to skal ha hatt om henne.

- De er kriminelle, mordere og som villmenn dreper de denne kvinnen, sier Salangi.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media