Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sekunder senere var han død

Reuters-fotografen Mazen Dana dekket rakettanrepet mot et beryktet fengsel i Irak da han ble skutt av en amerikansk tanks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Abu Ghraib-fengselet i Irak var et av Saddam-regimets mest beryktede fengsler. Nå er det amerikanerne som administrerer fengselet. Søndag ble det skutt flere granater mot bygningene, og Mazen var blant de første til å rykke ut for å dekke angrepet.

Dana sto utenfor fengselet og filmet de amerikanske forsterkningene som rullet mot Abu Ghraib da han plutselig ble skutt. Ifølge øyenvitner var det ild fra en av de amerikanske stridsvognene som tok livet av fotografen.

Soldatene i stridsvogna skal ha antatt at fjernsynskameraet var en granatkaster og åpnet ild.

- De så oss og viste hvem vi var og hva vi gjorde der, sier Danas lydmann, Nael al-Shyoukhi, til BBC.

De siste bildene som ble festet på videobåndet viser en amerikansk stridsvogn som kommer kjørende mot Dana. Så høres skuddsalver før kameraet deiser i bakken.

- Selvfølgelig er ikke journalister mål for koalisjonen. Hvis det var vi som skjøt ham må noen ha trodd han var en annen, sier en talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet. Samtidig sier Pentagon at etterforskningen av dødsfallet kommer til å bli den mest omfattende de har gjennomført så langt i Irak.

Dana ble den 19. journalisten som enten er drept eller forsvunnet i Irak siden krigen brøt ut, og etterlater seg kone og fire barn.

AKTIVIST: Mazen Dana var palestiner og hadde fått priser for jobben han gjorde på Vestbredden og i Hebron for nyhetsbyrået Reuters. Her er han avbildet i en demonstrasjon mot israelske myndigheter.
IKKE NOK: Den erfarne fotografen hadde fullt beskyttelsesutstyr da han jobbet i Irak.