Sekunder unna flykrasj

Flyturen til Lucas Nyman (19) fra Stockholm til Paris ble et sant mareritt.

HORRIBELT: Lucas Nyman (19) skulle fly fra Stockholm til Paris 23. mai. Da flyet skulle landet skjedde det en avgjørende glipp som førte til at flyet bare var sekunder unna å krasje. Foto: Privat
HORRIBELT: Lucas Nyman (19) skulle fly fra Stockholm til Paris 23. mai. Da flyet skulle landet skjedde det en avgjørende glipp som førte til at flyet bare var sekunder unna å krasje. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Det er helt horribelt. Det handler om folks liv, og vi var bare sekunder unna å krasje, sier svenske Lucas Nyman (19) til Dagbladet.

23. mai i år skulle Nyman og faren hans reise med 170 andre passasjerer fra Arlanda flyplass i Stockholm til Charles de Gaulle lufthavn i Paris med Norwegian, som hadde leid inn fly fra selskapet Airhub Aviation til denne avgangen.

Like før flyet fra Stockholm skulle lande i Paris, ble det dramatisk.

En rapport fra fransk luftfartsmyndighet viser at flyet var hele 85 meter lavere enn hva mannskapet trodde, og at en avgjørende glipp fra flygeledertårnet ikke ble oppdaget før flyet var 1,8 meter fra bakken.

Det var den svenske avisa Aftonbladet som først omtalte saken.

- Så frykten i øynene

Nyman forteller at det var dårlig sikt da flyet skulle gå inn for landing.

- Normalt kan man se ut av vinduene og få en følelse av når man er nær bakken, men vi så ingenting. Da vi nærmet oss rullebanen merket vi at flyet var i en ganske dårlig vinkel til å lande, sier han.

Han beskriver at det føltes som om de var rundt åtte meter over bakken. Det var først tirsdag denne uka, etter å ha lest saken i Aftonbladet, at han ble oppmerksom på at de bare var 1,8 meter fra bakken før flyet plutselig akselererte oppover.

- Jeg trodde det var vannplaning og at det var derfor vi lettet. Men den aggressive akselerasjonen avslørte at det var noe annet som skjedde. Det føltes ikke trygt, og jeg kunne se frykten i folks øyne, sier han til Dagbladet.

Til slutt kom flyet seg trygt ned på bakken, men verken 19-åringen eller faren hans har fått noe beskjed om hva som faktisk skjedde. Verken av mannskapet i flyet etter landingen, eller fra flyselskapet i etterkant.

- Jeg syntes det er viktig at man informerer passasjerene om hva som har skjedd. Spesielt fordi mange var redde og fordi vi var nære å kunne krasje, og i verste fall dø, sier Nyman.

FLY: Lucas Nyman (19) og faren hans var om bord på en Airbus A320 fra Airhub Aviation da flyet nesten krasjet. Foto: Anna Zvereva / CC BY-SA 2.0
FLY: Lucas Nyman (19) og faren hans var om bord på en Airbus A320 fra Airhub Aviation da flyet nesten krasjet. Foto: Anna Zvereva / CC BY-SA 2.0 Vis mer

- Vil ikke fly

Nå føler han at han og de andre passasjerene var usannsynlig nært at det kunne gå galt.

- 1,8 meter er ingenting. Å snu et fly i den høyden er helt utrolig, sier han.

Nyman har i utgangspunktet flyskrekk, og denne episoden har ikke gjort situasjonen bedre. Han er klar på at det vil gå lang tid før han setter seg i et fly igjen.

- Det blir vanskelig å fly igjen. Jeg tror nok ikke jeg kommer til å fly innen de neste månedene. Likevel er det vanskelig å finne andre transportmidler, men hvis jeg har mulighet for det, så kommer jeg til å velge bil eller tog, sier han.

- Alvorlig og uvanlig

Flyturen fra Stockholm til Paris utviklet seg raskt til et mareritt, og pilotene ble derfor tvunget til å avbryte landingsforsøket for ikke å krasje.

- Dette er både alvorlig og uvanlig, sier flyekspert Jan Ohlsson til Aftonbladet.

Personalet i flytårnet i Paris kritiseres i rapporten for å ha gitt feil høydemål til flyet. Pilotene på sin side skylder også på flytårnet og det dårlige været. Men også de får kritikk for å ha hatt feil innstillinger på høydemåleren i cockpiten.

Ohlsson sier til Aftonbladet at det er mye som tyder på at pilotene har vært under et stort press.

- Flysikkerheten er i fare

Generelt mener han at coronapandemien har hatt en negativ innvirkning på flysikkerheten.

- Situasjonen i Europa er ikke god. Det er mangel på piloter og flypersonell og mange hopper mellom selskaper med ulike rutiner. Det er ingen god blanding. Flysikkerheten er litt i fare, sier han.

I en kommentar til Dagbladet skriver Norwegian at de innleide operatørene for den aktuelle flyturen nå er i dialog med franske luftfartsmyndigheter om hendelsen.

«Denne flyvningen ble operert av vår innleieoperatør, Airhub. Norwegian er kjent med hendelsen og gjeldene operatør er i dialog med franske luftfartsmyndigheter om saken», skriver kommunikasjonsrådgiver Silje Glorvigen i en e-post til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer