Sekunder unna flystyrt på Gardermoen

Koreansk fly ble feillastet på Gardermoen og var nær ved å kræsje. nesten kollbøtte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Dette avslører en ny rapport fra Havarikommisjonen, skriver nettavisen abcnyheter.

Nestenulykken skjedde på Gardermoen høsten 2004, men har ikke blitt avslørt før nå. Det koreanske Boeing 747 flyet var eid av Korean Air, og skulle ta av fra Gardermoen da ulykken var nær ved å inntreffe.

Det 330 tonn tunge flyet var bare sekunder unna å miste kontrollen på grunn av feillastet bagasje. Bagasjen ble lastet av norsk personell fra SAS Cargo, som må ha misforstått flyets data om gravitasjonspunkt. Ingen oppdaget den menneskelige svikten før det nesten var for seint.

Gjennomgangen fra Havarikommisjonen viser at de tre personene om bord kan ha vært svært nær å omkomme.

Flyet begynte å rotere allerede ved avgangen, og på et tidspunkt pekte flyets nese 20 grader oppover. Piloten gjenvant kontrollen over Boeing-flyet først etter avgang, og fortsatte dermed ferden mot Seoul.

Der sto hjelpemannskaper i full beredskap. Under landing mistet flyet styringen på nesehjulet og måtte taues av rullebanen.

Havarikommisjonens rapport slår fast at nestenulykken på Gardermoen viser svakheten ved at mennesker sjekker mennesker uten annet nødvendig referansemateriale. Feillastingen førte også til en intern gjennomgang av rutinene hos det koreanske selskapet, som resulterte i sju foreslåtte endringer.

Havarikommisjonen kommer også med to forslag til hvordan man kan unngå lignende lasteproblemer i framtida.

BOEING 747: Et fly fra Korean Air var sekunder unna å styrte på Gardermoen på grunn av feillastet bagasje. Foto: SCANPIX
BOEING 747: Et fly fra Korean Air var sekunder unna å styrte på Gardermoen på grunn av feillastet bagasje. Foto: SCANPIX Vis mer