Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sel flås levende

TROMSØ (Dagbladet): En kampklar Odd F. Lindberg rusler på kaia i Tromsø og retter meget alvorlige beskyldninger mot norske selfangere: - De flår sel levende, sier Lindberg, og en ærfugl skvetter unna mannen som i Sverige er Norges folkefiende nummer én.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- En uhyrlig påstand, sier Georg Blichfeldt, Høge-Nord-alliansen. I kveld møtes de til debatt i ishavsbyen. Blichfeldt sjekket i helga Lindbergs hjemmesider på Internett, der han selger postkort med selungemotiv. På kortet står det at titusener av selunger flås levende.

- Han anklager fangstmenn for ren sadisme mot forsvarsløse dyr. Påstanden er gransket av en internasjonal kommisjon og kraftig tilbakevist, påpeker Georg Blichfeldt.

Ytringsfrihet

- Jeg har ikke kommet til Tromsø for å krype for noen. Jeg er ikke redd, nå blåser vinden min vei, sier Lindberg til Dagbladet.
Lindberg mener han kjemper en kamp for ytringsfriheten, Blichfeldt mener debatten dreier seg om eksselfangstinspektøren har rett til å henge ut noen som forbrytere.

- Ingen kan påstå at noen har begått voldtekt eller ran uten å bli stilt ansvarlig for det. Det ligger i personvernet. Jeg skal være den første til å verne om Lindbergs ytringsfrihet, men det omfatter ikke adgangen til urettmessig å beskylde noen for å være dyresadister, sier Georg Blichfeldt.

Det er svært dristig av Odd F. Lindberg å gjenta beskyldningene om at sel flås levende. Påstanden har stått sentralt i rettssakene og granskingen av norsk selfangst.
I retten ble han dømt til å betale erstatning til selfangerne. Dommen er rettskraftig, og den svenske kronofogden skal inndrive 500000 kroner fra Lindberg. En ekspertkommisjon med dansk og svensk deltakelse har avvist Lindbergs påstander. Lindberg fnyser av kommisjonens arbeid.

- Hva kunne de finne ut i isen, ett år etter at jeg hadde observert hva som skjedde?

- Er du for eller imot norsk selfangst i dag?

- Jeg aksepterer fangst av voksen sel, hvis det er økologisk grunnlag for å beskatte bestanden. Ungefangst er jeg imot, svarer Lindberg.

- Vil bli martyr

Georg Blichfeldt synes det er vanskelig å forholde seg til Lindbergs skiftende meninger.
- I avisinnlegg har han sjøl rost selfangerne for «utomordentlig skikkelig arbeid». Nå søker han bevisst martyrrollen ved å hevde at han er landsforvist fra Norge på grunn av sine meninger. Han framstiller Norge som den totalitære staten, hvor limet som holder oss sammen, er hatet mot selen. Han har et løsaktig forhold til sannheten, mener Blichfeldt.

Stemningen snudd

- Flytter du hjem nå?
- Vi har ikke fått tid til å drøfte det i familien ennå. De siste to ukene har vært et fryktelig kaos. Men nå har stemningen snudd, sier Lindberg, som vurderer tilbud om gratis bolig og fri legehjelp for ham og familien livet ut i Trondheim.

OFFENSIV: - Jeg har ikke kommet til Tromsø for å krype for noen, sier Odd F. Lindberg. Han tør å gjenta påstanden som er tilbakevist av en internasjonal ekspertdomstol.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media