Selbekk angrer og beklager

Selbekk får støtte fra de norske imamene. Ville ikke trykket bildene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REGJERINGSKVARTALET (Dagbladet.no): Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) innkalte til en hastepressekonferanse klokka 09.30 i regjeringskvartalet i Oslo.

På pressekonferansen møtte i tillegg til Hanssen, redaktøren i kristenavisa Magazinet, Vebjørn Selbekk, lederen for Islamsk Råd i Norge, Mohammed Hamdan og Krf-leder Dagfinn Høybråten.

Ville ikke trykket i dag

Selbekk leste opp en uttalelse på pressekonferansen, der han fortalte at han angrer for at han har trykket Muhammed-tegningene, og at han nå beklager sine handlinger.

Han legger vekt på at han som redaktør ikke forsto fullt ut hvor sårende bildene ble opplevd. Han beklager dypt at muslimer har følt seg krenket og såret, og berømmer muslimene i Norge for å ha taklet situasjonen godt.

En viktig årsak til at Selbekk går ut med dette nå er en økende tendens til trakassering av muslimer i Norge og en økende skepsis til muslimer blant nordmenn.

- Dette er en utvikling vi må ta sterk avstand fra. Nå er det viktigere enn noen gang at vi alle sier et bestemt nei til diskriminering av folkegrupper, sier han.

Selbekk avviser at han går på akkord med ytringsfriheten.

Selbekk angrer og beklager

- Jeg beklager ikke ytringsfriheten. Jeg ønsker ikke at situasjonen kommer ut av kontroll, og jeg vil unngå at høyreekstreme miljøer utnytter denne saken.

Men han vedgår at han ikke ville ha trykket bildene i dag.

- Slik situasjonen er nå, ville jeg ikke trykket dem, sier Selbekk.

Islamsk råd fornøyd

Tidlig denne uka startet det hemmelige forhandlinger mellom Vebjørn Selbekk og Mohammed Hamdan. KrF-politiker  Dagfinn Høybråten og leder i Kashmirsk råd Ali S. Khan deltok i samtalene som en meklere.

- Jeg har bare vært en visegutt. Jeg ble invitert inn i denne prosessen fordi begge parter ønsket det, og da ville jeg svært gjerne stille opp, sa Høybråten.

Hamdan, lederen i Islamsk Råd, sa på pressekonferansen at han er fornøyd med beklagelsen fra Selbekk, og at han respekterer Selbekk for at han nå angrer sine handlinger.

- Det er svært gledelig at Selbekk kommer med en unnskyldning. Vi ønsker at han og hans familie får leve i fred, sa Hamdan. 

Han er glad for at norske muslimer har tatt avstand fra vold, og ber alle roe seg ned.

- Det viktige er at vi kan leve i fred. Jeg ønsker nå at Selbekks barn og mine barn kan leve i fred og bli venner, sa Hamdan.

Regjeringen avventer

Integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen berømmer partene for å ha vist hverandre gjensidig respekt og for å ha blitt enige om forsoning.

- Regjeringen vil gi anerkjennelse til Mohammed Hamdan og Vebjørn Selbekk som sammen med Krf-leder Dagfinn Høybråten har funnet fram til en enighet. Når disse to nå bygger bro, skaper det et fundament for forsoning, og et håp om at også andre vil gjøre det sammen, sa Hanssen.

- Fra min side vil det ikke bli gjort mer i denne saken, sier integreringsminister Bjarne Håkon Hanssen på pressekonferansen.

Selbekk selv la vekt på at det ikke bare er han og hans familie som har fått problemer som følge av at Magazinet trykket de 12 karikatur-tegningene av profeten Muhammed, men at det har fått følger for svært mange andre nordmenn også.

Ali S. Khan i Kashmirsk råd roser Dagfinn Høybråten for KrF-lederens rolle under meklingen, og Selbekk for den løsningen som nå er kommet. Han er imidlertid bekymret for hvordan saken vil påvirke Norges omdømme internasjonalt.

- Norge har hatt en høy profil som et fredsland i verden. Denne rollen er dessverre svekket, men etter Selbekks handling i dag så kan den gjenopprettes. Jeg tror imidlertid vi må jobbe mye fremover for å ta tilbake den plassen Norge hadde før, sier Khan til Dagbladet.no.

Han sier at også norske muslimer nå har et ansvar for å bidra til å gjenopprette tilliten til Norge i den islamske verden.

ANGRER OG BEKLAGER: Redaktør Vebjørn Selbakk.