Selen Nemo får bli

Den bitende selen ved Atlanterhavsparken i Ålesund får nå bli - inntil videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ÅLESUND (Dagbladet): Den populære selen Nemo, som for sju år siden ble reddet fra den visse død og fulgt opp av folk ved Atlanterhavsparken i Ålesund, er igjen reddet.

Tirsdag for to uker siden skrev Dagbladet om selen som siden den ble reddet har oppholdt seg i området rundt parken og spesielt ved byens populære badestrand Tueneset like ved.

Søker kontakt

Der utviser Nemo en så kraftig søken etter menneskelig kontakt at flere badegjester er blitt redde. Han har jaktet på damer og angrepet kavalerene deres. For et par uker siden toppet problemet seg da den bet seg fast i leggen til en badegjest på stranda.

Etter denne hendelsen fant ledelsen ved Atlanterhavsparken og Mattilsynet ut at selen enten måtte avlives eller flyttes bort fra området. Løsningen ble å flytte Nemo til den forholdsvis øde og værharde Hustadvika på Nordmøre. Der er det fra før en stamme seler av samme type og håpet var at han ville finne seg til rette hos dem. Men så kom meldingen om at det i området drives aktiv jakt på sel i august og september og andre løsninger måtte på bordet.

-  Det er flere grunner til at vi nå har bestemt å la Nemo få bli hos oss, sier akvarist Rune Veiseth ved Atlanterhavsparken til Dagbladet.

-  Først og fremst fordi Nemo viser at han aktivt oppsøker mennesker. Derfor er det lite trolig at han vil utgjøre noen mindre trussel eller plage for andre der han måtte komme. En annen ting er at en sel som Nemo har en form for innebygd sonar og kan finne tilbake til steder på rundt 200 kilometer. For å hindre ham i å komme tilbake vil det derfor ikke være nok med Hustadvika, sier Veiseth, som allerede mandag startet arbeidet med å gjøre gjerdet rundt parkens utebasseng høyere.

-  Han er nemlig en fantastisk klatrer og kommer seg lett over et gjerde, sier Veiseth.

FLYTTES IKKE: Selen Nemo kan fortsatt møtes i Atlanterhavsparken i Ålesund. Foto: Fridgeir Walderhaug
FLYTTES IKKE: Selen Nemo kan fortsatt møtes i Atlanterhavsparken i Ålesund. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer

Populær

-  Nesten alle som kommer hit spør etter Nemo. Nå kan vi heldigvis ha ham her inntil videre. Når badesesongen er over, får vi heller ta opp igjen spørsmålet, legger han til.

-  Dette er svært positivt, sier «Nemo-pappa» Jan Einarsen. Det er han som har tatt seg av og på mange måter fostret opp selen som nå bortimot er å regne som tam.