Selfangstfartøy sprunget lekk i storm

Mannskapet på 13 prøver å få situasjonen under kontroll, men må vente lenge på hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Bodø/Oslo: Det norske selfangstfartøyet «Havsel» med 13 mann om bord sprang søndag morgen lekk på havet mellom Jan Mayen og Grønland. Det er storm i området og det kan ta tid før hjelpen når fram.

Mannskapet prøver søndag å tette lekkasjen på egen hånd.

- Selfangeren har fått lekkasje og mannskapet prøver nå å få situasjonen under kontroll, opplyser redningsleder Arne Gansmoe ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

«Havsel» tok tidlig søndag inn mer vann enn det mannskapet klarte å få ut. Men ved 10-tiden søndag hadde de klart å få båten lagt litt over på den ene siden for å stabilisere den og hindre at den tar inn mer vann.

Under kontroll

Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk melding klokka 6.42 søndag morgen, og har kontakt med mannskapet på selfangstfartøyet via kystradio.

- Alt er under kontroll, men det er umulig å si hvordan dette vil utvikle seg fremover. Situasjonen avhenger av hvordan mannskapet lykkes med reparasjonene, sier Gansmoe.

Situasjonen var ved 10.30-tiden søndag under kontroll, og det var ikke erklært noen nødssituasjon. Været i området er imidlertid dårlig, og det er ventet at det vil være nær full storm hele dagen.

Hjelp på vei

Hovedredningssentralen Nord-Norge sendte søndag morgen ut kystvaktfartøyet «Tromsø». Men på grunn av lang avstand er det ventet at fartøyet vil være framme først sent mandag.

- Vi vil forsøke å sende av gårde et Orion-fly fra Andøya så snart som mulig. Men dette avhenger av situasjonen. Vi kan ikke ha flyet på vingene altfor lenge, og det er derfor mulig at det bare vil fly over området i første omgang, og så lande på Island eller Grønland, sier Gansmoe til NTB.

Hovedredningssentralen vurderer søndag også å bruke helikopter som kan gå ut fra Island. Værforholdene og avstanden gjør at det kan ta lang tid, rundt fem timer, med helikopter.

- Hvis situasjonen skulle bli kritisk, har vi god tro på at det skal gå an å komme til unnsetning fra Island, sier Gansmoe.

Fra Tromsø

«Havsel» er eid av Troms Havfiske, og hører hjemme i Tromsø. Fartøyet ble bygd i 1980.

Det var søndag formiddag usikkert hvor mannskapet kommer fra. Hovedredningssentralen Nord-Norge hadde ved 10-tiden fortsatt ikke fått mannskapslisten.

NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer