Selfangstinspektøren forfølges av eks-militære

Vi kan ikke annet enn å rope hjelp, sier Odd F. Lindberg til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no): Helt siden selfangstinspektør Odd F. Lindberg skapte ramaskrik med de bloddryppende rapportene om brudd på selfangstreglene har han og familien følt seg mobbet, trakassert og forfulgt.

Forfølgelsesvanvidd mente mange, til og med de som stod Lindberg nærmest. Nå viser det seg at den omstridte selfangstinspektøren og familien faktisk ble forfulgt, skriver magasinet Memo.

I sommer inngikk Lindberg et rettslig forlik med frontfiguren i det Memo betegner som et svensk-norsk nettverk som har kartlagt og fulgt han og familien i åresvis.

Nå er lettelsen stor, ikke så mye på grunn av erstatningssummen på 40 000 kroner, men fordi Lindberg-familien føler de endelig er blitt trodd.

- Til tider har forfølgelsen og trakasseringen vært så nifs og skremmende at vi ikke har kunne gjøre annet enn å rope hjelp, sier Lindberg til Dagbladet.no.

Han og kona Marith forteller om hvordan de har fått beskjeder på frontruta på bilen, i postkassa, hvordan de til stadighet har de samme menneskene etter seg og biler som kjører utenfor huset på natta. Mange har hatt vanskelig for å tro på ekteparet når de har fortalt disse historiene. Helt til venner og familie selv er blitt oppsøkt av det Lindberg selv mener er et svensk-norsk nettverk.

- Dokumentet spredd

Bakgrunnen for rettsforliket i Uddevalla Tingsrätt går tilbake til 2003. Den svenske eksoffiseren Gunnar Klasson leverte et elleve sider langt dokument til Fredrikstad Blad. Avisen refuserte leserbrevet fordi det var et personangrep på Lindberg.

I fjor fikk Lindberg tak i dokumentet, og gikk til sak mot Klasson for ærekrenking og spredning av usanne opplysninger. Det var andre gang Lindberg forsøkte å få Klasson og hans nettverk dømt for trakasseringen.

Allerede i 2003 ble den svenske eksoffiseren politianmeldt i Fredrikstad. Anmeldelsen ble levert 21.mai det året. Først i februar året etter fikk politiet avhørt Klasson om de ærekrenkende dokumentene. Saken ble henlagt.

Grunnen til at Lindberg på ny anmeldte Klasson var at dokumentet dukket opp over alt.

- Vi fikk det i posten, på dørhåndtaket på ytterdøra, på frontruta. Til slutt følte vi oss så truet at vi ble nødt til å få stoppet dette, sier Odd F. Lindberg til Dagbladet.no.

Dokumentet som var ment som et leserbrev inneholder sterke personkarakteristikker av Lindberg og slekten hans, samt påstander om Lindbergs fremferd fra 1974 til 2003. Magasinet Memo, som har hatt tilgang på dokumentene, har valgt å ikke gjengi de krenkende påstandene, men skriver blant annet at Klasson kommer med en «meget nedsettende psykiatrisk diagnose» på Lindberg.

I domspapirene fra Uddevalla Tingsrätt heter det:

«Klasson medgir att han förolämpat Lindberg, men bestrider förtal (dvs. spridning). Han medger videre att uppgifterna inte har varit sanna och att han inte heller haft skälig grund för dem».

«Sannheten om Lindberg

<B>FORFULGT:</B> Odd F. Lindberg og familien har vært forfulgt i snart 20 år. I 1992 flyktet familien til Vest-Sverige. I 2005 flyttet de hjem igjen til Fredrikstad. Med rettsforliket i sommer håper de på en ny start. Foto: Robert S. Eik/Memo
FORFULGT: Odd F. Lindberg og familien har vært forfulgt i snart 20 år. I 1992 flyktet familien til Vest-Sverige. I 2005 flyttet de hjem igjen til Fredrikstad. Med rettsforliket i sommer håper de på en ny start. Foto: Robert S. Eik/Memo Vis mer

Ifølge Klasson selv ligger det nøye kildekritikk bak påstandene som fremsettes i dokumentet. Klasson oppgir at han vært i kontakt med et stort antall mennesker, deriblant Lindbergs naboer i Norge og Sverige.

Denne oppsøkende virksomheten kan også Lindberg bekrefte.

- De har kontaktet våre venner - til og med min kones 93 år gamle far. I tillegg har Klasson sammen med en radioreporter og Trygve Kallin stadig vært på besøk på nabogården, sier Lindberg.

En av gangene endte besøket på nabogården med at politiet ba dem forlate området. Sistnevnte Trygve Kallin er med i Gunnar Klassons nettverk. Også han er tidligere offisér i den svenske armeen, og ikke minst har han også vært nabo med Lindberg.

I en e-post til Memos journalist hevder Kallin fortsatt at dokumentene er «sannheten om Lindberg», selv om Klasson selv har erklært påstandene som kommer frem som usanne.

«Du kan vel be Odd om å få lese dette som han har stevnet Gunnar for. Dette er det beste materialet du kan få om Odd og inneholder en sammenstilling av hva han har gjort i sitt liv (...)» skriver Kallin.

- Jeg er edderkoppen

Nå håper Odd F. Lindberg og kona Marith at rettsforliket fra i sommer er et lite skritt i retning av et nytt liv. Men de tør ikke håpe på for mye.

- Det er en lettelse - i hvert fall inntil videre. Men vi vet at samtidig at folk innenfor nettverket fortsetter å spre påstander om oss, sier kona Marith til Dagbladet.no.

Hovedpersonen i nettverket Gunnar Kallin hevder også selv at han har mange folk i ryggen.

- «Selv om jeg er edderkoppen i nettet i faktasamlingen om Lindberg så er det ikke utelukkende en interesse fra min side, men vi er flere (journalister og andre) som ikke lenger stilltiende kan se på hvordan Lindberg skader andre mennesker».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer