Selfangstmotstandere jubler for EU-forbud

EU-parlamentet vedtok importforbud mot selprodukter.

INNFØRER IMPORTFORBUD: EU-parlamentet har vedtatt importforbud av selprodukter. Denne selen koser seg i sola på Svalbard.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
INNFØRER IMPORTFORBUD: EU-parlamentet har vedtatt importforbud av selprodukter. Denne selen koser seg i sola på Svalbard. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Med et overveldende flertall vedtok EU-parlamentet importforbud mot selprodukter. Selfangstmotstandere jubler.

- Parlamentet har hamret inn den siste spikeren i kista for selindustriens marked i EU, sier Lesley ODonnell i det internasjonale dyrevelferdsfondet IFAW.

Organisasjonen er en av flere som i månedsvis har drevet kampanjer og underskriftsaksjoner for å få vedtaket på plass.

- Fra Mexico til Milano og hele veien til Moskva forenes verden i motstand mot kommersiell selfangst, sier O''Donnell.

Blant de mange tusen som har deltatt i kampanjene, finnes kjendiser som Paul McCartney. Avstemningen tirsdag var siste sjanse for parlamentet å få vedtatt forbudet før et nytt parlament blir valgt i sommer.

Stort flertall

Bare 56 av representantene stemte mot lovforslaget, mens 543 stemte for. For en medfølgende resolusjon var stemmetallet 49 mot og 550 for.

Forbudet, som vil ramme all norsk eksport av selprodukter til EU, er ventet å tre i kraft i forkant av jaktsesongen neste år.

Fiskeriråd Paul Oma ved den norske EU-delegasjonen, som fulgte avstemningen i Strasbourg, er skuffet over utfallet.

- EU har fattet et vedtak utelukkende på følelser og ikke på fakta. Det vil ha negative konsekvenser for norsk selfangstnæring og norsk ressursforvaltning som helhet, sier Oma til NTB.

Vil klage

Norge og Canada har begge varslet at de vil klage vedtaket inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Canada fanger om lag ti ganger så mye sel som Norge og har vært hovedmotstander for selaktivistene i saken.

- En fullstendig kollaps i den kommersielle selfangsten i Canada kan nå være uunngåelig, sier O'Donnell.

Canadas statsminister Stephen Harper skal onsdag diskutere saken i et møte med det tsjekkiske EU-formannskapet i Praha.

Fjernet forslag

Da behandlingen av importforbudet startet i EU-systemet høsten 2006, var det snakk om å innføre en merkeordning hvor produkter fra selfangst som oppfylte visse kriterier, ville bli tillatt. Men underveis i prosessen ble en slik ordning, som Norge kunne ha godtatt, stemplet som dyr og ugjennomførbar.

- Gitt forholdene selfangsten gjøres under, er en godkjenning og kontroll av jegernes respekt for dyrevelferd ikke mulig i praksis, eller i det minste vanskelig å gjennomføre på en effektiv måte, heter det fra EU-hold.

For Norge er dette vanskelig å svelge. Regjeringen mener norsk selfangst er den mest humane i verden, med veterinærer om bord på alle fangstskuter. EUs importforbud tolkes derfor som et uakseptabelt inngrep i norsk marin forvaltning som kan sette en like uakseptabel presedens.

Rammer 20 prosent

Det var lenge snakk om at forbudet også skulle gjelde transitt av selprodukter, noe som ville rammet all norsk eksport, men dette ble ikke med i vedtaket. For Norge betyr det at rundt 20 prosent av seleksporten, den som går til EU, rammes.

Et unntak fra forbudet gjøres for produkter fra fangst for å beskytte fiskebestand. Men dette salget skal være av ikke-kommersiell karakter og ikke bryte med det overordnede forbudet, noe som fra norsk side gjør det lite verdifullt. Samtidig er tradisjonell fangst fra inuitter og urfolk unntatt forbudet.

Men canadiske inuitter kjempet inntil det siste mot det generelle forbudet, som de mener ødelegger deres marked i EU.

- Vi føler at dette unntaket er nedverdigende for vårt folk og ikke vil gjøre noe for å lette på de ødeleggende effektene for vår økonomi, het det i en uttalelse fra inuittdelegasjonen som fulgte avstemmingen.


(NTB)

 

Norsk selfangst

* Norske selfangere omsetter for om lag 125 millioner kroner årlig og er i stor grad avhengig av statsstøtte.

* Rundt 15.000—20.000 sel slaktes normalt hvert år, hvorav rundt 1.000 tas langs norskekysten. Årets fangst begynte 10. april.

* EU-parlamentet vedtok 5. mai et forbud mot import av selprodukter. Forbudet er ventet å tre i kraft i forkant av jaktsesongen neste år.

* Rundt 20 prosent av den norske eksporten av selprodukter vil bli rammet av importforbudet.

* Norge har fått medhold fra Den europeiske matmyndigheten EFSA i at norsk selfangst tilfredsstiller de høyeste etiske standarder sammenlignet med annen fangst. * Norske myndigheter mener EU-forbudet strider med WTO-regelverket og at det er et uakseptabelt inngrep i norsk ressursforvaltning ettersom den nordlige selbestanden ikke er truet.

* Både Norge og Canada, som fanger ti ganger så mye sel som Norge, har varslet at de vil klage forbudet inn for WTO.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer