SELFIE MED FANSEN: I Glasgow 25 april.
Foto: AFP / ANDY BUCHANAN / NTB scanpix
SELFIE MED FANSEN: I Glasgow 25 april. Foto: AFP / ANDY BUCHANAN / NTB scanpixVis mer

«Selfiedronning» kan velte Cameron

Hun er Storbritannias mest populære politiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 7. mai går britene til valgurnene. De konservative og Labour ligger tett i tett på meningsmålingene, og det ser ikke ut til at noen av dem vil klare å få rent flertall.

Vi kan trolig vente oss uker med forvirring før det blir klart hvordan Storbritannia faktisk skal styres videre, skriver The Guardian.

SELFIE MED FANSEN: I Kilmarnock 27. april. Foto: AFP  / ANDY BUCHANAN / NTB scanpix
SELFIE MED FANSEN: I Kilmarnock 27. april. Foto: AFP / ANDY BUCHANAN / NTB scanpix Vis mer

Det mest sannsynlige utfallet nå er at Labour danner regjering, og at de søker støtte fra det skotske nasjonalistpartiet (SNP) fra sak til sak. Labour-leder Ed Miliband har vært klar på at det ikke er aktuelt for ham å inngå noen avtale med skottene, og en koalisjonsregjering synes helt utelykket.

Labour-tap i Skottland Selv om SNP er regnet som et sosialdemokratisk parti, er det ikke helt uproblematisk for partileder Nicola Sturgeon å samarbeide med Labour. Sistnevnte er upopulære blant mange av Sturgeons kjernevelger, som mislikte Labour og de konservatives samarbeid i forbindelse med det skotske uavhengighetsvalget i fjor.

Labour har tradisjonelt stått svært sterkt i Skottland, men er nå i ferd med å bli nesten helt radert ut i haggisen og sekkepipenes hjemland. Avisa Sunday Herald skriver at Jim Murphy, som leder skotske Labour, eneste håp for å redde en parlamentsplass er at konservative stemmer «taktisk» for å bremse SNP. En meningsmåling publisert

SELFIE MED FANSEN: I Motherwell 3. mai. Foto: REUTERS / Paul Hackett / NTB scanpix
SELFIE MED FANSEN: I Motherwell 3. mai. Foto: REUTERS / Paul Hackett / NTB scanpix Vis mer

Uansett hvem som til slutt danner regjering og på hvilket grunnlag, er Sturgeon valgkampens store vinner. Tidligere i uka publiserte den skotske avisa The Herald en resultatene fra en meningsmåling som viste at hun nå er den mest populære enkeltpolitikeren i hele Storbritannia.

«Selfiedronningen» Juristutdannede Sturgeon tok over som SNP-leder og førsteminister i Skottland etter at Alex Salmond trakk seg etter at han ikke fikk flertall for løsrivelse fra Storbritannia i fjorårets folkeavstemming. The Guardians Kevin McKenna beskriver henne som «alles favorittante» og «selfiedronningen». De siste ukene har hun dratt rundt i landet i helikopter, og uansett hvor hun har landet har hun stilt opp på et uttall bilder med tilhengerne. Og tatt en rekke selfies sammen med dem. Til og med på toalettet på et hotell i Glasgow, skriver McKenna.

- De spurte om de kunne ta en selfie med meg. Hvordan kunne jeg si nei? De var herlige. Men jeg har aldri blitt spurt om det på toalettet tidligere. Sånt skjer bare i Glasgow, sier hun ifølge avisa.

SELFIE MED FANSEN: I South Queensferry 28. april. Foto: REUTERS / Russell Cheyne / NTB scanpix
SELFIE MED FANSEN: I South Queensferry 28. april. Foto: REUTERS / Russell Cheyne / NTB scanpix Vis mer

Storbritannia har 650 valgkretser og for å få flertall må et parti få minst 326 av de 650 setene i Underhuset. Sturgeon og SNP vil trolig sikre seg mer enn 40 seter. Og få med seg mer enn selfies hjem fra London.

SELFIE MED FANSEN: I Edinburgh 28. april. Foto: AFP / ANDY BUCHANAN / NTB scanpix
SELFIE MED FANSEN: I Edinburgh 28. april. Foto: AFP / ANDY BUCHANAN / NTB scanpix Vis mer